Chcete jít na brigádu? Dejte si pozor, abyste nepřišli o výdělek

Nabídka brigád je letos údajně bohatší než minulý rok, zájem studentů ale upadá. Během letních měsíců o ně mají zájem především nezaměstnaní nebo starší lidé. Jaké smlouvy se s brigádníky nejčastěji uzavírají a co je z hlediska krátkodobého přivýdělku nejvýhodnější?

Brigády bývají vítaným peněžním příspěvkem, i takový příjem je ovšem nutné mít smluvně podložený, aby se mohl zaměstnanec nebo zaměstnavatel potenciálně čím bránit. Pokud například pozice vyžaduje práci o svátcích, víkendech nebo v nočních hodinách, smlouva by měla definovat, na co má brigádník nárok a jaké má povinnosti.

Čtěte také

„V případě brigády je nejčastější dohoda o provedení práce. Je to jedna ze smluv upravených zákoníkem práce. Jedná se o vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, která musí být uzavřená písemně. Je nejvýhodnější, protože se z odměny při splnění kritérií neplatí sociální a zdravotní pojištění. Odvody jsou jinak poměrně vysoké. Z dohody o provedení práce se neplatí, když výdělek nepřesáhne 10 tisíc měsíčně, což je velká výhoda,“ říká Mgr. Blanka Štarmanová, daňová poradkyně ze společnosti Tax Vision.

Musíte se vejít do 300 hodin

Dohoda o provedení práce se může uzavřít nejvýše na 300 hodin za rok. V případě krátkodobých zaměstnání nebývá problém hranici dodržet, přesto by se neměl brigádník spoléhat jen na mzdovou účetní zaměstnavatele. Pokud by se totiž hranice přesáhla, musí se jednat o jinou smlouvu a nastává povinnost odvádět sociální a zdravotní pojištění.

Třešňové sady Svinčany - brigádník

S daňovým přiznáním není situace také příliš komplikovaná. Pokud člověk pracoval pouze pro jednoho zaměstnavatele, podávat se nemusí. Povinnost nastává, když si budete přivydělávat na několika místech současně.

Čtěte také

„I když ale na druhou stranu někdo povinnost nemá a byla mu nějaká daň ze mzdy sražená, je výhodně daňové přiznání podat. Existují slevy na dani na poplatníka, které zaměstnavatel může uplatnit pouze v měsíční výši. Daňové přiznání se ale podává za celý kalendářní rok, takže může dojít k vrácení daně,“ doplňuje Blanka Štarmanová.

Další často uzavíranou smlouvou je také dohoda o pracovní činnosti. Není omezená počtem hodin, ale z výdělku nad 2500 se u ní odvádí sociální a zdravotní pojištění.

Je ale zároveň nutné počítat s tím, že v případě dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti má zaměstnavatel větší práva než u stálých zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Pokud proto není s brigádníkem spokojen, může smlouvu okamžitě ukončit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.