Chcete mít poklad na zahradě? Vysaďte tam ořešák

Vlašské ořechy jsou velmi zdravé
Vlašské ořechy jsou velmi zdravé

Jádro vlašského ořechu má tvar lidského mozku, a pokud ořechy přidáte v hojné míře do jídelníčku, měla by se zlepšit jeho činnost.

„A co je víc, než dobře fungující mozek? Ořešák je prostě poklad, a kdo ho má na své zahradě, tak by si ho měl vážit a odpustit mu i každoroční práci se spadaným listím,“ říká pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

Nevyhazujte skořápky ořechů

Ze skořápek ořechů si můžete udělat zimní čaj. Je to jednoduché a teď před Vánocemi se určitě v mnoha domácnostech louskají ořechy do cukroví.

Vlašský ořech je poklad

Jak připravit čaj ze skořápek ořechů

Skořápky se zalijí horkou vodou a nechají vyluhovat do druhého dne. Potom se pět až deset minut povaří, až čaj získá krásnou, zlatohnědou barvu. Potom se přecedí, ochutí medem, můžete zkusit přidat ke skořápkám i šípek. Čaj je vynikající například proti kašli a dětem chutná.

Přepážka mezi půlkami ořechů podporuje činnost srdce

To, co odděluje půlky jádra v ořechu, také rozhodně nevyhazujte. „Tzv. přepážka, která odděluje půlky ořechů po rozlousknutí, je velmi zdravá. Přepážku můžete dokonce žvýkat nebo jich nasbírat víc a naložit do alkoholu, podobně jako kaštanovou tinkturu. Působí blahodárně hlavně na srdeční činnost,“ vysvětluje Radka Svatošová.