Chcete mít vydru, káně nebo poštolku? Ochránci přírody nabízejí zraněná zvířata do domácí péče

17. září 2018 07:45

Záchranná stanice v Pavlovicích u Vlašimi praská ve švech. Má plné voliéry uzdravených zvířat, která se ale nemohou kvůli trvalému handicapu vrátit do přírody. Nabízí je proto do domácí péče. Zájemci mohou získat například vydru, kunu, káně, nebo poštolku.  Ochránci přírody totiž zároveň potřebují uvolnit místo dalším „pacientům“.

Například moták pochop má amputovanou část křídla. „Máme tu také asi devět káňat a musíme je dávat do voliér po třech,“ říká ošetřovatel Jaroslav Svačina. Ve stanici je také kuna skalní, kterou ochránci přírody pojmenovali Matýsek. „Je tu odchovaná od mláděte, je zvyklá na lidi, takže na vypuštění do přírody to není,“ dodal ošetřovatel.

Zranění jsou nejčastěji způsobená po nárazu do elektrického vedení, nebo při srážce s autem. 

Záchranná stanice v Pavlovicích u Vlašimi nabízí k adopci například krkavce

Chov zvířete z volné přírody rozhodně není o stlučení ledajaké voliéry a zbytcích z kuchyně. Tato zvířata potřebují dostatek prostoru, vhodné životní podmínky a o krmení ani nemluvě. Ošetřovatelé je proto nepředají jen tak komukoli na potkání.

 Seznam zvířat, která jsou k dispozici, získají zájemci přímo v záchranné stanici včetně informací ohledně velikosti výběhu, o potřebném vybavení, legislativních podmínkách chovu apod.

Záchranná stanice v Pavlovicích u Vlašimi nabízí k adopci také vydru

A jak vzkazují ochránci přírody "Pokud patříte již mezi zkušenější chovatele a máte možnost zajistit některému z těchto zvířat dobré životní podmínky, věřte, že si k němu najdete cestičku a brzy se stane dalším důležitým členem vaší rodiny".

Spustit audio