Chcete si vypěstovat chilli a jiné pálivé papriky? Je nejvyšší čas vybrat odrůdu a vysévat

Pálivá paprika je pěstitelsky vysoce náročná plodina vhodná do polních podmínek nejteplejších oblastí jižní Moravy a jižního Slovenska. Proto ji raději pěstujeme v truhlíku nebo v květináči na okně, na balkoně nebo ve skleníku. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Pálivé papričky mají větší nárok na teplo, potřebují delší dobu předpěstování, aby po období chladu a krátkého dne mohly začít růst. Patří k druhům rostoucím v tropech, známé jsou zejména odrůdy druhu Capsicum chinense (Paprika čínská), C. baccatum (Paprika křídlatá).

Proč je lepší pěstování v nádobách? Když má přijít chladnější perioda léta, můžeme je z balkonu nebo terasy přemístit třeba domů za okno. Aby nezastavily růst, vývoj a zrání plodů, shromažďování kapsaicinu v nich. Protože i podle teplot a péče se mění pálivost chilli papriček a těch ještě ostřejších.

Jsou to takové choulostivé potvůrky, které na klíčení a počáteční růst potřebují co nejvíce světla a teploty okolo 25 °C. V této době je možná lepší jim svítit a topit lokálně, lampou, než vytápět celý byt na potřebnou teplotu. To bychom se nedoplatili.

Můžeme je pěstovat třeba v pokoji i více let

Když je vysejeme po polovině ledna, čeká je přesazování a přesunování po bytě, zimní zahradě, vytápěném skleníku prakticky až do poloviny května, kdy je můžeme přemístit ven, na okenní parapet, na terasu, na balkon.

Paprika Trinidad Scorpion Butch T 1

Do skleníku nebo fóliovníku je můžeme umístit i dřív, ovšem za předpokladu, že tam noční teploty neklesnou pod 15 až 18 °C a ve dne tam bude ještě tepleji.

Pálivé papriky můžeme pěstovat i více let, když je dobře přezimujeme. Setkáme se s určitými úskalími, ale při ohleduplné péči je můžeme mít třeba jako fíkus nebo ibišek v pokoji. Důležité je nepodchladit je, nepřelévat a hlídat, jestli se na nich neobjevují škůdci, zejména svilušky a molice, popřípadě mšice.

Zimované rostliny v únoru ořežeme, přesadíme a pak už jen čekáme, až obrostou, začnou kvést a pak nasazovat plody. Ještě jsem neviděl a ani neslyšel, že by trpěly fyziologickým nedostatkem vápníku, jako plody papriky roční.

Doma za oknem nebo na terase, na balkoně, ve skleníku, ve fóliovníku (i v zahradě) můžeme mít třeba papriky Damián, Kilián, Korál, Pálivec, odvážnější konzumenti pálivých papriček zvolí odrůdy Jalapeňo, Habanero nebo opravdu pálivé škorpiony (Trinidad Moruga Scorpion a další).“

Rady, jak pálivé papriky pěstovat, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související