Chcete si vypěstovat papriky, rajčata nebo květák ze semínek? Bude to trvat, ale trpělivost přináší… zeleninu

Kdy začít s předpěstováním sadby zeleniny, do jakého materiálu semínka vysévat a kdy semenáčky přepichovat poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Pro předpěstování sadby (v době do poloviny či konce května) platí pravidlo, kdy s výsevem semen začít:

- u lilku 4 měsíce, tedy 16 týdnů před výsadbou – sázíme, když mají založené první květy
- u rajčat tři měsíce před výsadbou (12 týdnů)
- u paprik tři a půl měsíce před výsadbou (14 týdnů)
- u salátů, kedluben, květáku, okurek přibližně 6 týdnů před výsadbou
- u melounů, dýní, cuket a okurek, které sázíme po 15. dubnu, 3 týdny před výsadbou

Pokud budeme sazenice dávat do zimní zahrady, vytápěného skleníku nebo do pařeniště, můžeme s výsevem salátů, kedluben, květáků začít klidně v polovině nebo na konci ledna.

Cukety, které sázíme po 15. dubnu, vyséváme 3 týdny před výsadbou

Semínka položíme navrch perlitu nebo těsně pod povrch, perlit dobře drží vodu, je kyprý. Když semínka vyklíčí, lehce semenáčky z perlitu vytřepeme. Výsevní nádobu (třeba plastovou misku od masa) umístíme na teplé místo. Papriky nejlépe klíčí při teplotách nad 22 °C.

Nesmíme být nedočkaví, proces klíčení trvá minimálně 8 dnů (pokud osivo namočíme před výsevem na 1 den do teplé vody), obyčejně však 2 až 3 týdny.

Kdy přesazujeme semenáčky?

Jakmile začne růst kořínek a objeví se děložní lístky, klíčící rostlinky přepichujeme do misek se substrátem, 2 až 3 centimetry od sebe. Jak narůstají, začnou se dotýkat listy, přesazujeme znovu. A pak opět.

Ze semínek můžete vypěstovat okrasné papričky

Při posledním přesazování můžeme odrůdy paprik, které nerostou nijak bujně, vysadit po dvou rostlinách. Lze je též vysadit hlouběji, pokud jsou kvůli nedostatku světla příliš vytáhlé. V době výsadby obyčejně mívají sazenice květy, někdy i malé plůdky.

Pokud si nevzpomeneme včas, velmi rané odrůdy, určené k rychlení, můžeme vysít ještě i počátkem března. Ony to doženou a přinesou slušnou úrodu.“

Kolik nádob vystřídají sazenice zeleniny, než je po ledových mužích vysadíme ven? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.