Chcete umět plavat? Na věku nezáleží, vzkazují z Kutné Hory

8. listopad 2017

V bazénu v Kutné Hoře prý naučí plavat každého. Ani důchodový věk není překážkou. I když na kurzy plavání chodí už předškoláci, přesto se mezi námi najdou neplavci. Jenže - když neumíte jezdit na kole, tak se prostě nesvezete. Když neumíte plavat, můžete se utopit.

V bazénu v Kutné Hoře teď plavou zhruba dvě desítky návštěvníků. Většina z nich se naučila plavat už v dětství. Metody byly ale různé. „Plavat jsem se naučil už jako hodně malej. Rodiče se mnou chodili plavat, používali rukávky,“ vzpomíná jeden z návštěvníků kutnohorského bazénu.

Plavčice Ludmila Kuldová tady proto vede kurzy plavání pro dospělé. Je nějaký rozdíl mezi tím, učit plavat dospělé a učit plavat děti? „Není v tom rozdíl. Dítě i toho dospělého musíte odnaučit strachu z vody,“ vysvětluje plavčice.

Kurz proto začíná seznamováním s vodou. „Jdeme na malou hloubku, aby se tam naučili dýchat, aby poznali, že voda nadnáší,“ dodává. Nejstarší „studentkou“ plavání byla podle jejích slov 65letá žena. „Kurz si koupila k narozeninám a udělala mi radost, protože se během 10 hodin plavat naučila,“ vzpomíná Ludmila Kuldová.

Na hodinu plavání sem přišla Hana Červenková. Do důchodu už jí zbývá jen pár let. „Je to náročný fyzicky a psychicky,“ říká s úsměvem. „Když sem začínala chodit, plavala u kraje bazénu, aby se mohla kdykoliv zachytit a teď uplave už čtyři bazény bez jediného „napití“, je úžasná,“ chválila ji plavčice.

Odpoledne je dětský bazén volný, slouží k výuce dospělých
Spustit audio