Chcete vidět krásně zrevitalizovaný dřevěný kostelík? Vydejte se do Štramberka-Tamovic

6. srpen 2018
Česko – země neznámá

Kostel sv. Kateřiny stojí na vyvýšeném břehu říčky Sedlnice při cestě ze Štramberka do Nového Jičína. Samotný kostel je vrcholně gotická stavba z přelomu 14. a 15. století s pravoúhlým kněžištěm a obdélnou lodí. Do ní se vchází z venkovní podsíně pravoúhlým kamenným portálem v ose kostela. A vždy, když vstupujete, skloňte hlavu, ať vás potom nebolí.

Při dřevěném kostelíku stávala vesnice Tamovice, která je připomínaná v urbáři z roku 1558. Měla pouze čtyři usedlé- tři sedláky a jednoho zahradníka. Koncem 16. století ves zanikla a místo ní dala vrchnost postavit dvůr patřící ke Štramberku.

Zdá se, že až v 17. století byl kostel dán do užívání sousední vesnici Závišicím. Obyvatelé začali kostel sv. Kateřiny zvelebovat. Roku 1671 pořídil mlynář a rychtář Pavel Melc nový oltář se zlacenými řezbami a obrazem sv. Kateřiny. Z téže doby se zachovala i pěkně provedená kazatelna. Varhanní skříň je datovaná rokem 1663. Nový barokní interiér osvětlila zvětšená okna, jedno v lodi, druhé v kněžišti, což dokládá vyrytý nápis do kulaté okenní tabulky objevený při nynější rekonstrukci v letech 2011-2012 :„1682 Waclaw Klempyrz to okno dělal“.

Roku 1935 si závišičtí občané postavili v obci nový kostel, a proto začal kostelík sv. Kateřiny pustnout a chátrat. Dočkal se obnovy v letech 1949 až 1951 za přispění státní památkové péče a místních farníků.

Další nezbytná celková obnova kostela a dřevěného oplocení hřbitova proběhla v letech 2011 až 2012. Všechny poničené a hnilobou napadené dřevěné části byly vyměněné, a celá stavba dostala novou šindelovou krytinu. Vchody zabezpečují nové mříže a dovolují větrání stavby.

Současně s opravami probíhal záchranný archeologický průzkum, v části lodi a sakristii. A zjistilo se, že kostel stojí na místě staršího středověkého pohřebiště. Uvnitř chrámu se pohřbívalo, a to v několika vrstvách nad sebou, od středověku až do 17. století.

Kostel sv. Kateřiny v Tamovicích je otevřen veřejnosti každou sobotu a neděli, ve všední den po předešlé rezervaci. Více informací naleznete na webových stránkách www.svata-katerina.cz

autor: dam
Spustit audio