Chlupáčovo muzeum historie Země v Praze slouží studentům. Otevírá se ale i pro veřejnost

26. prosinec 2021

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze na Albertově se nachází Chlupáčovo muzeum historie Země. Zmíněné fakultě slouží k výuce a výzkumu, ale protože v něm jsou opravdu zajímavé exponáty, byla by škoda, kdyby je nemohli vidět i ostatní. Proto se tam každou středu může přijít podívat i široká veřejnost.

Muzeum vzniklo přestavbou původních sbírek Ústavu geologie a paleontologie a v dnešní podobě bylo pro veřejnost otevřeno v roce 2009. Dostalo jméno po profesoru Ivo Chlupáčovi, významném českém geologovi a paleontologovi, který na fakultě působil v 50. a 90. letech 20. století. Podporoval obnovu tehdejších geologicko-paleontologických sbírek, které byly po letech nedostatečné údržby v havarijním stavu.

V Chlupáčově muzeu historie Země jsou vystaveny především fosilie z celého historického období vývoje života na Zemi. Některé ukázky fosilií jsou doplněny modely těchto organismů. Nechybí fosilie z našeho území (především z Barrandienu a z období křídy). Nejstarší zkameněliny pocházejí z doby před 570 miliony let. Velmi cenné exponáty představuje čengjangská fauna, kde zůstaly zachovány i měkké části těl, takže jsou zde vidět třeba i obsahy žaludků či střeva.

Dominantou muzea je osmimetrová replika kostry dravého dinosaura rodu Carnotaurus. Je velkou kuriozitou a díky své velikosti poutá značnou pozornost. Pokud vás překvapí koňské sedlo na hřbetě kostry, vězte, že pracovníci muzea tímto anachronismem vzdávají hold svým kolegům, kteří v 70. letech minulého století prováděli geologické mapování Mongolska a toto sedlo při terénních pracích používali.

Replika kostry dravého dinosaura rodu Carnotaurus

Chlupáčovo muzeum historie Země je otevřeno každou středu od 10 do 17 hodin, mimo svátky a školní prázdniny.

Spustit audio