Cholesterol a problémy s ním spojené

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy MUDr. Kateřina Cajthamlová

Léto je v plném proudu, doba zahradního grilování... Ale co na to náš cholesterol? Dozvěděli jste se například, jaké jsou druhy cholesterolu. Existuje špatný a dobrý cholesterol? V čem je cholesterol obsažen? Na co nám je a kdy nám škodí? Jaké je nebezpečné množství a jak ho poznám? Jak se hubne s cholesterolem?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nebudeme chodit po špičkách kolem tématu, které jsme si nachystali dnes do seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, kterou u nás vítám, dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Téma je cholesterol a obezita a případně hubnutí a cholesterol. Říká se cholesterol v jednotném čísle, ale je jich víc třeba druhů?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak za prvé bych řekla, že si lidé dost pletou cholesterol, který je v krevní plazmě, a cholesterol, který získáváme jídlem. To jsou dvě různé věci. Vůbec jako regulaci metabolismu tuků, za to dostali v roce 64 vlastně dva vědci, pan Bloch a Leinen, dostali Nobelovu cenu, ale dodnes to není úplně jasné, jak to vlastně s tím cholesterolem je, protože čím víc do nějaké věci vrtáme, tak tím víc zjišťujeme, že to může být jinak a jinak a ještě jinak. Já bych chtěla říct, že tělo cholesterol jednoznačně potřebuje. Potřebuje ho na syntézu různých hormonů, potřebuje ho na výživu srdečního svalu, čili cholesterol, který je v plazmě, je hrozně důležitý. A pětadvacet procent cholesterolu se vyrábí v játrech každý den. Když mi snížíme příjem /nesrozumitelné/ exogenního cholesterolu, čili toho v potravě, tak se nám okamžitě začne vyrábět cholesterol vevnitř v těle. Jakoby náhradní. Ta hladina cholesterolu pořád zůstává podobná. A jediná věc, která jednoznačně vyžaduje nějakou intervenci, je když ta hladina je rodině, tomu se říká familiární hypoproteinemie, hypercholesterolemie je zvýšená. A v tu chvíli většinou je nutný přívod léků a samotnou dietou to příliš neovlivníme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já vím, když někdo jde na vyšetření, tak řekne, já mám cholesterol v pořádku. A když ho nemá v pořádku, jak se to pozná, kam ta hladina musí klesnout nebo stoupnout, nebo jaká je ta správná hladina, je na to nějaké univerzum?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to je dobrá otázka. Ono totiž je celkový cholesterol a potom je HDL cholesterol, LDL cholesterol a pak jsou ještě navíc triglyceridy. Já to říkám schválně takhle, protože v dnešní době už nezáleží jenom na hladině cholesterolu celkového, což je ta hladina, o které lidé většinou mluví, ta by se měla pohybovat mezi 3,4 a teď se liší podle laboratoře, ale řekněme 5,2 5,8 milimolů na litr. Což jsou ty bezpečné meze. Pokud ten cholesterol stoupne nad sedm, tak už to většinou jenom dietou nejde. Samozřejmě pokud ten člověk začne sportovat, bude jíst tedy zdravé potraviny, bude jíst dostatek vlákniny, tak může tímhle tím způsobem vlastně ovlivnit trošku tu hladinu cholesterolu, ale většinou potřebuje ještě nějaké další léky, protože při té poruše vlastně té nitrotělní výroby a užití cholesterolu už jenom dieta nepomáhá.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jakým způsobem tedy tu hladinu ovlivníme, i to budeme řešit, i to hubnutí a obezitu s tím spojené. A číslo pro vaše dotazy, ptát se můžete už teď, je 221 553 777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pokračovat budeme na Regionu s mnoha třeba i latinskými termíny, nevím, ale vychrlilo se na nás hodně takových termínů z úst doktorky Kateřiny Cajthamlové. Řešíme cholesterol. Asi budete pokračovat ve výčtu takových ....

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych tady, samozřejmě je to velice široké téma. Vy, Patriku, máte schopnost najít nějaké obrovské téma. Takže toto je veliké téma. Ale to, co je praktické pro naše posluchače, je rozlišovat vlastně dva hlavní cholesteroly, podle kterých se také určuje, jak velké je riziko vzniku atherosklerózy, což je vlastně kornatění tepen, česky řečeno. A samozřejmě atheroskleróza vzniká zejména tehdy, když je porušená cévní stěna, což zase dělají naše známé volné radikály. Tam se spoluúčastní třeba kouření nebo špatný životní styl, změny srážlivosti krve, změny vlastně toho, jak trombocity se ..., no prostě výsledkem toho celého může být, že se usadí vlastně ta tuková hmota v cévách, ucpe jejich průtok a vznikají z toho věci jako mrtvice, infarkty a tyhle ty všechny civilizační choroby.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak já to poznám, jestli k tomu nespěju? Jestli třeba nějaký ten cholesterol nemám špatný, nezvyšuje se ta hladina a který to je?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady si nepomůžete nijak jinak, než že půjdete k lékaři a necháte si udělat odběry. A lékař vám řekne, jakou máte hladinu jednak hladinu celkového cholesterolu, což je důležité vědět, ale daleko důležitější je vědět, jaká je hladina těch dalších, to znamená to HDL, hodný mu říkáme v televizi, je to haidenzity, čili cholesterol s vysokou denzitou, a to je ten, který vlastně pomáhá v transportu cholesterolu zpátky do jater, aby se dal použít právě na ty všechny různé syntézy, hormonální a na další dobré věci, takže to je ten hodný. A ten by měl být samozřejmě dostatečně vysoký. Dostatečně vysoký se liší u žen a u mužů. Čili u žen by to mělo být víc než 1,2 a u mužů by to nemělo klesnout pod jednu. Tenhle ten cholesterol se zvyšuje tím, jak sportujeme, zlepšuje se nám třeba práce srdce, takže tímhle tím způsobem ten cholesterol si můžeme vycvičit a zvýšit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže když se budeme dostatečně pohybovat, tak se nemusíme tolik starat o výši nebo hladinu tohoto cholesterolu, protože automaticky by měl být pořádku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, a druhý, to je ten lump, zase mu říkáme, to je LDL, to je lowdenzity, čili nízko denzitní, málo hustý. A ten nám v té krvi plave a právě je zodpovědný nejvíc za zanášení našich cév.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak se mu vyhnout?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je důležité vědět jednak, jaké jsou jeho zdroje. A potom je důležité právě vědět ten poměr toho hodného a toho lumpa ve své krvi. Protože pokud ten poměr je vyšší než 4,1 a tam se ještě spoluúčastní třetí skupina tuků, a to jsou triglyceridy, jejichž zdrojem nejvíc tedy jsou živočišné tuky, čili, abych to zase řekla jednoduše, máslo, sádlo, lůj, čili například všechno přední maso tučnější obsahuje vysoké procento těchto živočišných tuků, kterým bychom se měli vyhýbat. Takže pokud ty vlastně všechny tuky dohromady nám dají ten index vyšší než 4, tak už bychom měli začít dělat preventivní opatření. To je nejen dieta, ale hlavně pravidelný režim, dostatek odpočinku a dostatek pohybu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, zeptat se jí na cholesterol nebo problémy s tím spojené můžete i přes telefonní linku 221 553 777. Volejte.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a telefonu bychom teď měli mít i posluchačku, která se nám dovolala k tomu dnešnímu tématu hubnutí, obezita a cholesterol. Dobrý den.

posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Náchodska. Paní doktorko, prosím vás, měla bych takovou prosbu. I přesto, že nemám nadváhu, tak se musím léčit na cholesterol. Měla jsem ucpanou hlavní tepnu k srdci, kde mně museli protahovat tepnu, kde mám stent a prostě na cholesterol bez atoris. Stačí tahle léčba nebo něco více musí být?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Víte, vy jste přesně ten pacient, který má zřejmě bohužel tu genetickou záležitost, čili vy ty léky nutně potřebujete. To, co můžete udělat navíc, je vlastně určitá režimová a dietní opatření, čili omezit množství nasycených mastných kyselin v potravě, čili vlastně, protože ty podporují tvorbu cholesterolu v játrech, to je živočišné tuky, pozor na tučné sýry, pozor na zvýšené množství vajec. Tady chci říct, že třeba dvě vejce do týdne neškodí, ale třeba každý den tři vejce, to už pro vás může být problém. Pozor na různé mušle, protože ty mohou také obsahovat cholesterol, mořské plody, pozor na to, taky může být. Dávejte přednost spíš rostlinným bílkovinám, čili ta vaše strava by měla být více jako vegetariánské podobná, protože tam je dostatek vlákniny. V podstatě ty rostlinné zdroje neobsahují takové množství cholesterolu a ten cholesterol je navíc doplněn většinou rostlinnými dalšími tuky, které mají nenasycené mastné kyseliny, zejména ty typu omega 3, ty jsou hodně dobré, protože pomáhají vlastně snižovat negativní vliv cholesterolu na cévy. Měla byste omezit cukr, sladkosti, škroby, protože ty zas zvyšují koncentraci triglyceridů, to jsou ty další tuky, které se spolupodílejí vlastně na vzniku atherosklerózy. Měla byste se snažit se dostatečně hýbat a měla byste dostatečně taky pít a v podstatě jíst zdroje vlákniny, čili ovoce, zeleninu, ke každému jídlu by to mělo být. Měla byste omezit pití alkoholu a kávy.

posluchačka
--------------------
Nepiju, nekouřím, kávu nepiju, nic.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A měla byste pít zelený čaj, protože on vlastně snižuje hladinu toho lumpa LDL a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Jinak další, co ještě můžete udělat, ale to jenom, pokud byste chtěla, existuje dietní doplněk koenzym Q v různých produktech, a ten vlastně zvyšuje obrat cholesterolu v buňce. Čili jakoby pomáhá té vaší genetické nedostatečnosti, aby se zlepšila.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže ty léky jsou nutnost a tímhle, co jsme říkali, podpoříme tu dobrou ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Plus každodenní pohyb.

posluchačka
--------------------
To člověk, já se přiznávám dobrovolně, ale jako říkám, jsem hlídaná kardiologem, ty krve, ty výsledky bývají dobrý. Ale jestli tomu pomáhá ten atoris ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě, to je lék, bez kterého se neobejdete, podobně jako diabetik prvního typu se neobejde bez inzulínu. Čili tady nemá cenu z toho léku mít strach. Naopak on vám prodlužuje život, zlepšuje vám vaší prognózu cévní.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A můžete si zlepšit jídelníček tak, jak jsme říkali. Hezký den, přejeme.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkujeme, na shledanou. Paní nám už položila, ale já bych ale ještě v rychlosti, které ovoce například zlepšuje nebo pomáhá. Například švestky, nebo ostružiny, maliny, lesní plody různé, grapefruit, další vlastně, já nevím, bobuloviny.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To jsou takové ovoce trošku do kysela.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak tyhle ty všechny věci. Vo luštěninách už jsme mluvili, o obilninách jsme nemluvili, čili oves, neloupaná rýže, proso, pšenice, celozrnné výrobky, velmi dobré. A další například inaktivní pivovarské kvasnice, ale ne pivo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ptejte si dál, využijte telefonní linky 221 553 777. A když ty všechny rady budete dodržovat, tak třeba jako Naďa Urbánková budete vidět, že přijdete do nebe. Poslouchejte dál Region.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou i s vámi. Pokud chcete, můžete využít poslední možnosti a dnes nám ještě zavolat 221 553 777. Než se, paní doktorko, dotkneme toho hubnutí s cholesterolem. Mně napadlo, když jste mluvila o tom poměru mezi tím dobrým a špatným HD a LD, tak jestli ten poměr si mohu vyrovnávat i sám, když budu mít hodně toho pohybu, který zvyšuje ten dobrý, tak jestli si pak můžu dopřát i víc bůčku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
I vy jeden, ne, samozřejmě teda jako můžete to zkusit, ale většinou to nevyjde. Pokud už máme zvýšený LDL cholesterol, tak ten s tou stravou hodně souvisí. A tam by tedy bylo velmi užitečné, abyste se těch živočišných tuků, čili toho bůčku, krkovičky, tučných sýrů a takovýchhle všech věcí vzdal, smetánky a prostě, to jsou všechno živočišné tuky. Tady chci upozornit, při tom hubnutí někteří lidé totiž si neuvědomují, že pokud začnou jíst stravu, která spočívá v tom, že jedí jogurty, sýry, tvaroh, vajíčka, já nevím co všechno, maso k tomu a k tomu trochu zeleniny, tak vlastně se nakonec stane, že jejich strava má hlavní zastoupení tuků v těch živočišných tucích. Přitom živočišné tuky by měly být jenom čtvrtinou toho množství tuku, které my normálně jíme. Zbytek by měly tvořit rybí tuky, potom by to měly být různé oleje, semínka, oříšky, prostě tyhle ty věci, ale rozhodně bychom neměli jíst jenom živočišné tuky. Takže pokud chceme hubnout zdravě, tak bychom měli snižovat hladinu svého LDL cholesterolu tím, že omezíme hlavně konzumaci živočišných tuků, nahradíme ty vysokotučné věci třeba nízkotučnými jogurty, kysanými výrobky a takovými věcmi. Ale budeme přidávat právě rostlinné oleje, semínka, oříšky, vlákninu, ovoce.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže to není jen orientovat se, když jdu do toho krámu, že si budu vybírat ty jogurty nízkotučné a hlídat si tuk u těch výrobků právě těch mléčných, ale musíme o to víc přidávat hlavně i těch rostlinných, to znamená ty ořechy a tak dále.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Čili my doporučujeme každému, kdo chce hubnout a už má zvýšenou hladinu cholesterolu, tak aby ke každému jídlu přidal nějaký zdroj vlákniny, čili buď nějaké ovoce nebo nějakou zeleninu. Ten přepočtový faktor už jsme tady říkali, je to zhruba na deset kilo své vlastní hmotnosti by to mělo být zhruba sto gramů zel ovoce, to znamená sedmdesátikilový člověk by měl mít tedy sedm set, z toho zhruba teda dvě třetiny, čili asi půl kila by měla být ta zelenina, může být i vařená. A ten čtvrtkilogram by mělo být to ovoce. Tady je velmi důležité ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Už vidím, jak hodně lidí teď padá a mají mžitky před očima. Jenom já a teď za celou rodinu, kolik za to dám.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Za to právě dáte možná něco, ale rozhodně nedáte potom moc za ty dietní doplňky, odtučňovací kůry, zaručené recepty, knížky, které vám budou slibovat zázraky. Pokud budete racionálně jíst a pohybovat se, dělat všechno pravidelně, tak se všem těmhle těm věcem vyhnete. A hlavně budete zdraví, dožijete se nejen důchodu, ale ještě dlouhého vyplácení důchodů, jak my teď všichni víme, důchod se nám vzdaluje, takže tohle to začne být důležité. Já jsem ještě chtěla jenom říct, že při posuzování něčeho, co s obezitou souvisí, což je ten náš oblíbený neoblíbený metabolický syndrom, tak kromě hladiny krevního tlaku, hladiny krevního cukru, hladiny celkového cholesterolu je právě důležité vědět hladinu toho LDL, HDL a triglyceridů, protože právě někdy poměr těch tuků v krvi už toho pacienta posune do té kategorie těch lidí, kteří trpí metabolickým syndromem. Takže nestačí jenom to, že mají velký objem břicha, ale mají třeba špatný poměr toho hodného a lumpa cholesterolu a už vlastně musejí dělat podstatně víc věcí než lidé, kteří to nemají. Čili kdokoliv chce hubnout, měl by navštívit lékaře, měl by si nechat vyšetřit hladinu cholesterolu a ostatních krevních tuků. Měl by přidat pohyb, pravidelnost. A tu stravu tak, jak jsme o tom mluvili.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to je vlastně shrnutí na závěr toho dnešního dílu Hubněte zdravě. Příště budeme řešit hubnutí harmonicky třeba s jógou nebo taitchi. Což se při dobrém počasí může i hodit v létě a já se moc těším.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já také, mějte se moc hezky, krásné léto.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.