Choroši slaví úspěch s Výhybkářem

10. srpen 2022, aktualizováno

Aleš Rogalewicz – zpěv, kytara, Tomáš Doug Machalík – zpěv, basová kytara, Věra Hájková – zpěv a Jan Komín – zpěv, kytara. To je současné složení kapely Choroši. Zkoušejí, koncertují, vydali barevný zpěvník a písničky dávají zadarmo k dispozici každému, komu se líbí.

Na webu o sobě píší: Akustická tramp-folková skupina Choroši pochází ze středních Čech. Její počátky sahají do prosince roku 2012, kdy byla virtuálně založena dvěma trampy-praktiky a jedním trampem-teoretikem. Všichni tři se poprvé setkali až začátkem následujícího roku a na jaře pak odehráli své první vystoupení, které bylo odrazovým můstkem k další činnosti skupiny.

V následujících letech se Choroši zúčastňovali různých soutěží, ve kterých získali několik ocenění od odborných porot i od diváků (mj. autorská Porta, Ústecký stříbrňák) a postupně se dostali do širšího povědomí folkové komunity.

Hrdě se hlásí k folkové a trampské hudbě a snaží se ji obohacovat písněmi z vlastní autorské dílny. Spolu s několika písněmi zahraničního původu, k nimž napsali české texty. Posluchačům v nich vyprávějí příběhy, které napsal sám život, popřípadě mu při psaní trochu pomohla bujná „choroší“ fantazie.

U diváků na Portě měla úspěch nejen píseň Výhybkář

Živá nahrávka písně Chorošů Výhybkář vyšla v roce 2021 na CD Mezinárodní festival PORTA Ústí nad Labem – Vítězové 2008–2017. Oficiální nahrávky a další materiály k poslechu či stažení zdarma jsou k dispozici na webu kapely. Barevný tištěný zpěvník s prvními 20 písněmi včetně notových záznamů, akordových značek a fotografií je v prodeji na koncertech Chorošů nebo se lze domluvit s Alešem na poslání poštou (kontakt také na chorosi.cz).

V říjnu 2021 vystoupí Choroši dvakrát v Praze, 23.10. v Kulturním domě Bílá Hora a 26.10. v kavárně Carpediem. 30.10. budou k vidění na festivalu Folková Lípa (u Havlíčkova Brodu).

Jak to zní, když kapela zahraje Výhybkáře u Aleše v kuchyni? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio