Choustník na Táborsku byl původně dvouhradem, dnes je z něj malebná zřícenina

6. květen 2014
Česko – země neznámá

Zhruba dvacet kilometrů od jihočeského města Tábora leží nenápadná vesnice jménem Choustník, jejíž dominantou je stejnojmenný 669 metrů vysoký kopec, na kterém stojí zřícenina hradu.

Hrad založil Beneš z Choustníka v roce 1262. Zajímavostí je, že se jedná v podstatě o dva paláce. Ty si postavili synové Pana Beneše. Každý měl svůj palác a měli společné obranné hradby pro případ napadení. I když se často uvádí, že jde o jediný dvouhrad v Čechách, není to pravda. Dalším dvouhradem byl například hrad ve Strakonicích.

Páni z Choustníka roku 1322 vyměnili svůj hrad stejně jako ostatní majetek s Petrem z Rožmberka a získali tak Chlumec nad Cidlinou a (Choustníkovo) Hradiště. Za vlády Rožmberků byla posílena obranná funkce hradu a ten se stal opěrným bodem hranice rožmberského panství. V době husitských válek se stal vězením pro husitské kněze zajaté Oldřichem z Rožmberka.

Petr Vok z Rožmberka prodal hrad s pivovarem, chmelnicemi, mlýnem, pilou, poplužním dvorem, zahradami, štěpnicemi, ovčínem a osmi vesnicemi roku 1596 Jiříku Homutovi z Harasova. Od roku 1614 je hrad uváděn jako pustý.

Pohled do původních obytných místností Choustníku

Panství přešlo na Homutovu dceru Zuzanu a její potomky, z nichž Heřman Václav Černín v roce 1674 panství postoupil svému věřiteli Janu Šporkovi. Odtud putovalo do vlastnictví dcery jeho synovce Marie Konstancie a jejího druhého manžela Karla Josefa Voračického z Paběnic. V jeho rodině zůstal Choustník až do roku 1838. Své mládí v okolí hradu strávila hraběnka Eleonora Kounicová, mimo jiné příznivkyně Boženy Němcové. Roku 1948 byl Choustník vyvlastněn poslednímu majiteli, Raolu Benjaminovi.

Nyní je hrad Choustník ve vlastnictví obce. Koncem 20. století bylo provedeno poněkud diskutabilní zajištění zříceniny důkladným obetonováním koruny všech zdí.

Na hrad Choustník se dostanete autem. Parkoviště se nachází přímo pod kopcem se zříceninou. Můžete využít i autobus. Zastávka je v obci Choustník. K hradu samotnému musíte pak už dojít pěšky, čekají vás asi dva kilometry po zelené turistické značce.

autor: Filip Černý
Spustit audio