Chrám chmele a piva v Žatci nabízí nejen zlatavý mok, ale především zážitky

25. březen 2014
Česko – země neznámá

Chrám chmele a piva – nikde jinde na světě ho nenajdete a nikde jinde snad ani být nemůže – jen v našem Žatci, který je s pěstováním nejkvalitnějšího a světově proslulého chmele spjatý už více než 700 let.

Tento Chrám ovšem není žádná přísně se tvářící budova. Je to dokonce celý areál, ve kterém můžete strávit hezkých – co do počtu i obsahu – pár hodin. Podle vlastní volby a libosti.

Mají tu například chmelový maják. Ten upoutá, už když k Žatci sjíždíte. Vedle historických věží se do výšky 45 metrů tyčí technicistní hranol se sedmi sloupy na vrcholu. Sloupy připomínají konstrukci chmelnic a sedmička je tu číslo magické.

Totiž dávno před tím, než Arabové přinesli do Evropy desítkovou soustavu, existovala tato žatecká. Používal ji zdejší kmen Homolupulů. Našla se dokonce hliněná destička s vyrytými šesti čárkami, které ta sedmá přeškrtávala. Jestli vám to připomíná účet z pivnice, jste na správné stopě. Jestli to je ale pravdu, to už necháváme na vaší fantazii.

Z Chmelového majáku máte historické město Žatec jako na dlani, za dobré viditelnosti je vidět Klínovec v Krušných horách a také Házmburk v Českém Středohoří. Začít prohlídku tady je dobrý nápad, kromě výhledu vám maják nabídne i unikátní výtah s 3D projekcí. A pak už je jen na vás, jaký okruh nebo místo v Chrámu chmele a piva zvolíte.

Chmelový maják

V žateckém chrámu vás čeká i labyrint a chmelový orloj

Další zastávkou může být třeba renesanční sladovna. Jednak vám tu vyloží, co to ten slad vlastně je a jak se dělá. Ale pak nabízí i spoustu dalších zážitků – střídají se tu výstavy, uvidíte archeologické nálezy, model města, ukázky filmů v Žatci natočených (celkem jich bylo přes 100 – připomeňme alespoň Olivera Twista nebo film Yentl Barbry Streisand), poslouží vám informační středisko, a to zdaleka není vše.

Jen zdejší muzeum zabírá 4.000 metrů čtverečních, a je tak největší výstavní plochou svého druhu na světě. Umožní získat přehled o vývoji chmelařství od středověku až po současnost. Erbovní síň připomíná rody zdejších vyhlášených pěstitelů.

Kromě toho si tu ale můžete dopřát i lehce adrenalinový zážitek - v Labyrintu z obrovských chmelových žoků. Jak s úsměvem dodává zasvěcený průvodce Jiří Vent, ztráty na turistech nejsou příliš velké – maximálně dvě procenta ročně.

Pivní orloj

A to jsme se ještě nezastavili u dalšího unikátu: chmelového orloje. Orloj má všechno, co má mít, a to samozřejmě v duchu pěstování a využití chmele. Pokud se vám poštěstí procházet kolem v celou hodinu, uvidíte a uslyšíte zajímavé představení.

A až budete celí uchození, můžete spočinout v Klášterní zahradě, pokochat se pohledem na kašnu Chmelových rytířů, růže a bylinkovou zahrádku. Na své si přijdou i děti, mají k dispozici hernu pro malé i dopravní hřiště pod střechou pro ty větší.

A co by to bylo za Chrám chmele a piva, kdyby tu právě to pivo chybělo – jistě, nechybí, mají tu dokonce vlastní minipivovar. Rozlučme se proto tradičním pozdravem pivovarníků: Dej bůh štěstí a na zdraví!

Spustit audio