Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře nestojí díky církvi. Postavit si ho nechali sami místní měšťané

20. červen 2020

Pokud si uděláte výlet do středočeské Kutné Hory, nemůžete vynechat návštěvu chrámu sv. Barbory. Zcela právem je od roku 1995 zapsán na seznamu UNESCO. Unikátní je především samotný důvod jeho stavby. Chrám sv. Barbory totiž nebyl vystavěn na popud církve, ale od počátku byl zamýšlen jako reprezentativní stavba iniciovaná a financovaná bohatými kutnohorskými měšťany. Navíc je výjimečný tím, že se jedná o jednu ze čtyř staveb katedrálního typu v Čechách.

Stavba chrámu započala roku 1388 a prvním projektantem a stavitelem byl Jan Parléř. Další stavitel, Mistr Benedikt Ried, původní Parléřovy plány trochu pozměnil. Šlo ovšem o zkušeného stavitele, mezi jehož pozdně gotická díla patří například Vladislavský sál Pražského hradu. Benedikt Ried vyzdvihl obvodové zdi a v horní části chrámu vytvořil trojlodí a empory, ze kterých je nádherný výhled do interiéru chrámu.

Chrám sv. Barbory si postavili sami pro sebe bohatí kutnohorští měšťané. To je i důvod, proč ve vnitřní výzdobě překvapivě uvidíte malby se světskou tematikou, konkrétně ze života kutnohorských havířů. Nejcennější památkou je gotická socha Madonny z roku 1380, která je s chrámem spojená od položení základního kamene. Z architektonického hlediska je na gotické katedrále cenná především vnější výzdoba – překrásně zdobené pilíře, které jsou dílem významného českého stavitele a kameníka Matěje Rejska.

Logo

Zajímavostí je také kopie původního gotického vyřezávaného dřevěného oltáře, který je trojrozměrný. Byl zhotoven počátkem 20. století podle nákresu původního oltáře, který se zachoval v kronice. Je na něm znázorněn výjev poslední večeře a zdobí ho mnoho postav svatých. Tyto oltáře byly deskové a zde se z původního gotického oltáře dochovalo právě originální křídlo s výjevem sv. Barbory. Během letní sezony bude vystavené a umístěné na jednom z bočních oltářů.

Spustit audio