Chřipková epidemie ve středních Čechách trvá, i když se počet nemocných snížil

15. únor 2019 15:31

Celková nemocnost v kraji byla koncem týdne 1765 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To je o 3,2 procenta méně než v předcházejícím týdnu. Klesl i počet pacientů s chřipkou. 

Nemocných s chřipkou a infekcemi dýchacích cest v posledním týdnu ve středních Čechách mírně ubylo, epidemie ale stále trvá. 

Podle údajů krajských hygieniků v pátek odpoledne epidemie pokračuje, a to přesto, že za poslední týden nemocných v celém kraji mírně ubylo o 3,2 %.

Nejvíc nemocných je na Příbramsku, kde nemocnost za poslední týden vzrostla o necelých 12 procent. Nejmíň  nemocných je na Berounsku. Tam byly minulý týden jarní prázdniny.

Od začátku chřipkové sezóny krajští hygienici evidují 43 závažných případů a z toho 8 skončilo úmrtím.

Zákaz nebo omezení návštěv trvá prakticky ve všech lůžkových zdravotnických zařízeních, i v některých domovech seniorů.

Praha je na tom podobně

Podíl nemocných je v Praze v podstatě stejný jako ve středních Čechách. Tedy zhruba 1700 v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nejvíc nemocné jsou  děti do 5 let. Podle mluvčího pražské hygieny Zbyňka Boublíka by se počet nemocných v hlavním městě mohl teď snížit, protože děti mají jarní prázdniny.

Na očkování je už samozřejmě pozdě. Hygienici ale doporučují časté mytí rukou, vyhnout se kontaktu s nemocnými, nepůjčovat si mobilní telefony nebo příbory a dostatečně spát. 

Spustit audio