Chronickou únavu i po návratu z dovolené nepodceňujte. Může jí způsobovat nemoc nebo syndrom vyhoření.

12. září 2018

Začal nový školní rok, v práci se po okurkové sezoně vše rozjelo naplno a vy se po dovolené cítíte stále unaveni? Pokud není na vině mimořádně nepovedená dovolená nebo její nevhodné nasměrování, pocit přetrvávající únavy i po dovolené byste rozhodně neměli podceňovat. Návštěva lékaře rozhodne, jestli se jedná o latentní nemoc nebo o syndrom vyhoření. V současné době toto plíživé onemocnění hrozí všem.

Radí MUDr. Petr Grenar:

Za lékařem kvůli únavě?

Mnozí se s „pouhou“ přetrvávající únavou zdráhají jít k lékaři. Ovšem pokud se včas nezačne řešit příčina vleklé únavy, může celý problém přerůst do velmi nepříjemného stavu. Pouze lékař může na základě vyhodnocení stavu zvolit adekvátní zdravotní vyšetření a zjistit příčinu. Je nutné totiž v první řadě vyloučit možné organickou příčinu, tedy latentní nebo již začínající nemoc. Pokud se organická příčina vyloučí, může se jednat o chronický únavový syndrom nebo syndrom vyhoření. Mezi nimi je tenká nespecifická hranice, takže jeden problém může prolínat do druhého. Ovšem ani to není pro postiženého dobrá zpráva. Vyřešení a vyléčení syndromu vyhoření je vleklé, ale řešitelné.

Komu syndrom únavy především hrozí?

V současné době toto plíživé onemocnění hrozí každému. Jsou ale skupiny, které jsou extrémně ohrožené. Jsou to profese, které vyžadují práci s ostatními lidmi. Týká se to lékařů, zdravotních sester, učitelů, pracovníků v domovech důchodců nebo v domovech sociální péče. 

Co je hlavním a možná i společným problémem?

Tito lidé často během práce přebírají mnoho problému od svých spolubližních na sebe. Ovšem podstatné je, že se většinou zabývají problematikou, která je chronická, která rychle nepřináší kýžený výsledek. Dotyční pak mohou mít pocit, že problémy jsou doslova nekončící a mohou začít váhat, jestli jejich práce má vůbec smysl. Paradoxně proto mohou syndrom vyhoření získat i ženy v domácnosti. Nejsou nikde zaměstnány v těžkém stresujícím provozu, ale dělají monotónní denní činnost, která je lehce, ale chronicky vysiluje, a také nevidí onu satisfakci. Nádobí, praní, uklízení, žehlení, denní činnost, kterou nikdo v okolí neocení. Ze všeho je cesta ven, ale vyžaduje to čas a trpělivost a často i odbornou pomoc.

 

Spustit audio