Chrudimské nutrie čeká stěhování. Část odchycených zvířat převezme Záchranná stanice Pasíčka

14. duben 2021

Příběh o odchycených nutriích má další pokračování. Radnice do boje s přemnoženými hlodavci postupně nasazovala těžší a těžší arzenál. Nejdřív výzvy, pak zákazy, teď myslivci nutrie odchytávají a likvidují.

Proti tomu se ale ozvali někteří milovníci přírody, kterým se zdá postup příliš tvrdý. A námitky aspoň částečně uspěly.

Dohoda chrudimské radnice s myslivci je tisíc korun za odchycený a usmrcený kus. Jenže tahle představa vyvolala u některých obyvatel ve městě odpor. Sami pak radnici nakontaktovali na záchrannou stanici pro zvířata Pasíčka, která několik nutrií převezme. „Mají tam volnou voliéru, dokonce v ní nutrie dřív měli, ty prý jim sešly stářím, takže stojí o novou skupinku až šesti kusů,“ říká místostarosta Chrudimi za Piráty Aleš Nunvář.

Likvidace zatím pozastavena

Odchyt postupuje pomalu, při posledním skončila v kleci jediná nutrie. Likvidace má prozatím stopku. Hlodavci se budou odchytávat a předávat záchranné stanici.

Čtěte také

A existuje i šance na umístění dalších zvířat. „Prověřuji, jestli ještě náhodou nejsou i další záchranné stanice v regionu, které by měly o nutrie zájem,“ doplňuje Nunvář.

Podle odhadů chrudimské radnice se populace zvířat za poslední rok ztrojnásobila. Regulace proto bude pokračovat i dál. Existuje totiž riziko, že se do uvolněných náhonů přestěhují zvířata odjinud, říká starosta Chrudimi František Pilný za ANO. „Nutrie žijí po celém toku Chrudimky, od Chrudimi až do Pardubic, takže mohou migrovat různě po toku. V Chrudimi byly značně krmeny i přes zákaz některými občany, tak samozřejmě pokud nutrii někdo připraví oběd, tak se sem ráda přistěhuje.“

V Chrudimi město zakázalo krmení nutrií

Obavy z toho, že nutrie doslova rozvrtají břehy a nábřeží tak pořád trvají. Starosta František Pilný si teoreticky dokáže představit i řešení, které by dokázalo nutrie udržet na uzdě, a přitom by nebyla nutná jejich likvidace. „My bychom museli asi zřídit nějakou minizoo, což by znamenalo nějaké oplocení, zajištěný výběh, kde by mohly být, ale to uvidíme, co nám čas všechno přinese.

Prozatím ale platí stanovený kurz. Nutrie je zakázané krmit a odchyty zvířat budou pokračovat.

Spustit audio

Související