Chtěl pracovat u slonů, ale nakonec strávil 15 let s lidoopy

18. červenec 2018
Dopolední host

Marek Ždánský se sice o zvířata zajímal od dětství, ale k práci v zoo se nakonec dostal díky šťastné náhodě.  Z nástupu na pavilon lidoopů měl zprvu veliké obavy, dnes to však považuje za další šťastnou ruku osudu.  Jako chovatel šimpanzů, goril a orangutanů pracoval v pražské zoo dlouhých patnáct let.      

Práce chovatele v zoo je nádherná, ale po všech ohledech velmi náročná, a to zejména časově.  Skloubit ji s rodinným životem bývá občas dost složité. I Marek Ždánský nakonec dal přednost své rodině, ale zůstalo mu mnoho krásných vzpomínek. Lidoopy považuje stále za své nejlepší přátele a chodí je navštěvovat, nejen do pražské zoo. Řada z těch, které důvěrně poznal, žije dnes v jiných zoologických zahradách, a to nejenom v Česku. Asi největší radost má z toho, že ho stále poznávají a reagují na něj. O své vzpomínky na své nejhezčí, nejdramatičtější, ale také smutné zážitky se šimpanzi, gorilami a orangutany se s námi podělil v dnešním vysílání pořadu Dopolední host.

Marek Ždánský a samec gorily nížinné Tadao

Pokud chcete vědět, jaké to je, když vás nečekaně obejme šimpanz, jak náročná je péče o lidoopy, nebo proč Marek Ždánský považuje pražskou zoo za jednu z nejlepších na světě, poslechněte si záznam pořadu.       

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio