Chutná divoce, voní po tymiánu. Perličku s pohankovou nádivkou upekla Lenka Drbálková

Perlička s pohankovou nádivkou představuje rodinný recept Lenky Drbálkové ze Sušice na Přerovsku. Kořeny má v době první republiky, kdy po dvoře běhaly perličky, dědeček choval holuby, v sadě rostly švestky a okolo létaly včely. Není divu, že chce nadšená kuchařka zachovat tradici.

Perlička s pohankovou nádivkou

1 perlička
1 hrníček pohanky
1,5 hrníčku vody
100 drůbežích drobů (játra, žaludky, srdíčka)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
svazek listové petržele
5 snítek tymiánu
lžička sušeného tymiánu
špetka majoránky
4 špetky pepře
4 špetky soli
1 hrst sušených hřibů
1 vejce
100 ml vody na podlití
100 g slaniny
4 vinné listy
sůl se sušeným tymiánem

Postup:

Do kastrolu dáme vodu s pohankou, osolíme a vaříme 15 minut. Po uvaření vodu slijeme.

Na rozpálené pánvičce s trochou sádla (nebo jiného tuku) necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme rozdrcený a nakrájený česnek a na proužky nakrájená játra. Na závěr přidáme houby.

Po sundání pánvičky ze sporáku dochutíme solí, pepřem, majoránkou, tymiánem a nasekanou listovou petrželí. Přidáme jedno vejce, uvařenou pohanku a promícháme.

V hmoždíři si promícháme sušený tymián se solí. Směsí potřeme perličku zvenku i zevnitř. Následně zevnitř naplníme připravenou nádivkou a otvory zajistíme párátky, aby se při pečení náplň nedostala ven.

Perličku pečeme přikrytou plátky slaniny a vinnými listy v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 40 až 50 minut. Podlijeme trochou vody, protože perlička pustí tuk.

Asi v půlce doby pečení vinné listy odebereme a necháme perličku dopéct dozlatova.

Perlička kropenatá

Velký pták z čeledi perličkovitých je známý také pod názvy perlička obecná nebo štětcovitá. Jedná se o jediného představitele rodu Numida. Domestikovaná forma perličky kropenaté se nazývá perlička domácí.

Lenka Drbálková

S nadšením sobě vlastním sháněla perličku, kterou si nechala přivést dokonce z ciziny. Při návštěvě nabídla týmu Pochoutkového roku pečenou červenou řepu z vlastní zahrady a také čokoládovou buchtu s červenou řepou. Při pečení došlo také k prohlídce vlastního švestkového sadu, včelích úlů a celého hospodářství. Na rozloučenou zahrála Lenka Drbálková na klavír skladbu Pro Elišku.