Chutná lépe než ten masový, říká o vegetariánském burgeru herečka Jitka Asterová

Naďa Konvalinková spolu s Patrikem Rozehnalem navštívili pražskou restauraci Máneska. Tamní šéfkuchař Josef Tóth je naučil připravovat vegetariánský burger s grilovanou paprikou a žampiony, který ochutil uzenou majonézou a domácím kečupem. A nadšení Jitky Asterové dokazuje, že jde o povedený recept.

Bulka na vegetariánský burger

16 g soli
90 g polotučného mléka
70 g másla
840 g hladké mouky
40g cukru krupice
2 vejce
1 kostka droždí
480 g vody
sezamová semínka
rozšlehaný žloutek

Postup:

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. V míse si ve vodě necháme rozpustit droždí, přidáme cukr, mléko a dobře promícháme.

Pečeme 20 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů. Nelekejte se, bochánky při pečení nabydou, proto je dobré mezi nimi dělat na plechu větší mezery

Do zadělávací mísy v robotu si nasypeme mouku, sůl, máslo a vajíčka. Promícháme. Po promíchání pomalu přilijeme obsah první misky (rozpuštěné droždí) a domácím robotem vypracujeme těsto.

Výsledné těsto by mělo mít řidší konzistenci. Pokud by těsto bylo hustší, výsledná bulka by byla tuhá. Těsto necháme půl hodiny až hodinu v teple kynout.

Po vykynutí připravíme cca 150 g velké bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem a necháme chvíli vykynout. Potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme sezamovými semínky.

Pečeme 20 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů. Nelekejte se, bochánky při pečení nabydou, proto je dobré mezi nimi dělat na plechu větší mezery.

Vegetariánská náplň

2 velké žampiony portobello
1 paprika
1,5 dcl olivového oleje extra virgin
50g tmavého octa balsamico
Pár stroužků česneku
bazalka
majonéza
uzená paprika
domácí kečup
špenát
citronová šťáva

Mezi housky dáme odzdola nasekaný špenát, rozkrojené marinované žampiony a papriku

Postup:

Zeleninu očistíme a následně ogrilujeme. Žampiony grilujeme přibližně 4 až 5 minut. Papriku můžeme grilovat do černa buď na grilu, nebo 15 minut péct v troubě. Po upečení slupku oloupeme. Papriky se lépe loupou, pokud je necháme zapařit ve studené vodě v nádobě přikryté potravinářskou fólií.

Připravíme si marinádu z olivového oleje, balsamicového octa, nasekané čerstvé bazalky a nadrobno nasekaného česneku. Do marinády naložíme ogrilovanou zeleninu. Čerstvý špenát nasekáme na tenké nudličky (na julienne).

Patrik Rozehnal, Jitka Asterová, Naďa Konvalinková, Josef Tóth

Před kompletací burgru si všechny ingredience v troubě nahřejeme. Bulku rozkrojíme na půl. Dolní část natřeme majonézou smíchanou s uzenou paprikou a citronovou šťávou. Horní část housky natřeme domácím kečupem. Mezi housky dáme odzdola nasekaný špenát, rozkrojené marinované žampiony a papriku.

Josef Tóth

Vyučil se v Otrokovicích. Svou kuchařskou kariéru začínal v Luhačovicích v hotelu Pohoda. To, co v kuchyni umí, se naučil hlavně praxí v síti restaurací Ambiente. Miluje grilování a přípravu masa. Rád si dělá všechno sám a nepoužívá polotovary a dochucovadla. Když něco dojde, nenahradí to umělou přísadou. Dnes šéfuje restauraci Máneska v Praze na Vinohradech.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.