Chystá se otevření nového konzulátu ČR v britském Peterborough. Povede jej Petr Torák

29. leden 2021

Česká republika kvůli brexitu posiluje zastoupení ve Spojeném království. Zřídí nový honorární konzulát v Peterborough, který povede Petr Torák.

K chystané změně poskytla vyjádření ředitelka Odboru komunikace Ministerstva zahraničních věcí ČR a tisková mluvčí Zuzana Štíchová:

„Ve Velké Británii vzniká nový honorární konzulát. Rádi bychom, aby začal fungovat co nejdříve. Funkce honorárního konzula je čestná, tj. neplacená. Většinou ji zastávají lidé s vazbami na Českou republiku. Často jde o naše krajany, kteří mají respekt a kontakty v dané lokalitě. V oblasti Peterborough žije několik tisíc Čechů. Petr Torák všechna zmiňovaná kritéria splňuje.“

Torák pracoval u britské policie. Za práci pro romskou komunitu mu v roce 2015 udělila královna Alžběta II. Řád britského impéria. Torák mluví anglicky, polsky a portugalsky. V současnosti je ředitelem charitativní organizace Compass a věnuje se práci pro českou a slovenskou komunitu v Británii:

„Očekáváme, že nám pomůže zejména při komunikaci s našimi spoluobčany tak, aby se kvůli brexitu nedostali do problémů. Stěžejní je v tomto směru právě posílení naší ambasády v Londýně a konzulátu v Manchesteru. V posilování jsme připraveni pokračovat podle toho, jak se bude situace vyvíjet,“ řekla pro O Roma vakeren Zuzana Štíchová.

Petr Torák: Je to pro mne čest

A jak na situaci reaguje Petr Torák?

„Pro mne je to obrovská čest. Je to dobrý pocit, když člověk dosáhne něčeho, co dlouho plánoval. O funkci konzula jsem poprvé požádal asi před pěti lety, protože si uvědomuji, kolik času a peněz lidi stojí několikahodinová cesta na ambasádu. Žádost mi byla bohužel zamítnuta, šlo tenkrát o střet zájmů, protože jsem byl ještě policista. Teď už ale policista nejsem, proto jsem si podal přihlášku znovu. Zatím ji schválil český ministr Petříček a čeká se na vyjádření britského ministerstva zahraničí v Anglii. Moc se na to těším.“

Pozice honorárního konzula je čestná, neplacená. Co všechno bude ve vaší kompetenci? S čím navíc budete našim krajanů ve Velké Británii pomáhat?

„To, že jde o neplacenou funkci, mě vůbec neodrazuje. Čekám, že budu moci našim krajanům pomáhat mnohem více než doteď. Budu potvrzovat různé dokumenty, udělovat potvrzení o žití, které je potřeba pro vyplácení důchodových dávek z České republiky. Náplň práce honorárního konzula určí ministerstvo zahraničních věcí, hned jak pozici odsouhlasí britská strana. Takže určitě budu moci dělat doložky, náhradní cestovní doklady a další běžnou konzulární činnost.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.