Chystají se změny v systému dopravy. Autobusem mezi Prahou a Mladou Boleslaví rychleji a levněji

2. prosinec 2021 15:30

Bělá pod Bezdězem, Kněžmost nebo Bakov nad Jizerou a Benátky nad Jizerou. To je výčet jen několika z celkem 113 obcí a měst, které se od 12. prosince nově zapojí do systému Pražské integrované dopravy. Lidé by měli ušetřit na jízdném, někde budou autobusy jezdit častěji než teď.

„Já jezdím z Bělé do Mladé Boleslavi každý den, a pokud to bude jezdit častěji, tak budu ráda. Potom toho samozřejmě víc zvládnu,“ říká jedna z cestujících. Úspora času i peněz je dobrou zprávou pro všechny, kteří autobusové spojení využívají. Začlenění do společného integrovaného systému Prahy a Středočeského kraje se nově týká 113 měst a obcí.

Mezi Prahou a Mladou Boleslaví bude v provozu nová linka 315, pojede do Bakova nad Jizerou a Mnichova Hradiště. „Jsou tam některé kolizní úseky v tom přetrasování, takže jsme museli řešit nějaká odpočívací, odstavná místa,“ dodává starosta Bakova nad Jizeru Radim Šimáně z Koalice STAN, TOP 09-L.K.Z. Jedná se o místa, kde budou muset řidiči trávit povinnou bezpečnostní přestávku.

Rychlejší spojení, kratší intervaly

Integrace Mladoboleslavska znamená pro cestující velmi rychlé autobusové spojení s metropolí po dálnici D10. „Kde se výrazně zkrátí intervaly, bude jezdit několik linek a jízdní doba bude mezi Černým Mostem a Mladou Boleslaví 40 minut,“ popisuje Filip Drápal, mluvčí ROPIDu. „Týká se to 69 dnešních autobusových linek, které budou nahrazeny 38 novými. A 12 stávajících linek bude přetrasováno,“ vypočítává.

Pozitivní zprávou je také úspora peněz, s předplatnými jízdenkami by měli lidé ušetřit až tisíc korun měsíčně. Z Mladé Boleslavi budou linky nově pokračovat také na území Libereckého a Královéhradeckého kraje.

autoři: Radek Duchoň ,
Spustit audio