Cibulový jarmark promění Hořovice v promenádu

30. září 2010

Pro Hořovice je Cibulový jarmark největší události celého roku. Už 22 let tu pořádají Cibulový jarmark, díky kterému navštíví Hořovice až 18 tisíc lidí. Vše začíná v pátek v pět večer uzavřením města – toho lidé využívají ke korzování a popíjení se sousedy.

V ulicích sedmitisícového městečka na samé hranici Středočeského kraje už jsou vyznačeny bílé značky, kde si v pátek večer stánkaři rozloží své stánky. Zájem o to být tady na Hořovickém „Cibuláku“ je prý velký, předsedovi místního zahrádkářského svazu Jaroslavu Grossovi volá denně až 15 lidí, kteří by tam chtěli prodávat. Místa pro stánkaře už jsou ale dávno rozebraná. Sídlo zahrádkářů, rohové stavení na horním náměstí, už zdobí obří cibulový cop. Na dům jej museli zavěsit jeřábem.

Marie Čepeláková patří k nejaktivnějším a také nejšikovnějším dámám, které vážou copy - každoročně jich tu zhruba v deseti lidech zvládnou asi dva tisíce. Každý cop je ještě navíc zdobený kytičkou ze sušených květů. Na nich se pracuje už od jara. Na konci srpna se přivezou cibule a začnou se plést copy. Když se paní Čepelákové zeptáte, jestli už toto za těch 22 let nemá tak trochu plné zuby, překvapivě odpoví, že má…

Ještě se pojďme podívat na zámek. I pro tuto zdaleka nejvýznamnější hořovickou památku je „Cibulák“ výjimečnou událostí, na kterou se musí připravit. U brány zámku je bude čekat informační stánek a kavárna. Tradiční divadelní představní letos nebude - kvůli nemoci jej herci na poslední chvíli zrušili. V sobotu pak bude zámek otevřený se všemi svými 5ti prohlídkovými trasami a s průvodci v dobových kostýmech. Přístupný bude také nádherný zámecký park.

Pokud jste tedy ještě v Hořovicích nebyli, sobota 2. října 2010 je ideální příležitostí k návštěvě Cibulového jarmaku.

autor: pek
Spustit audio