Cikorka a melta, dvě zdravé alternativy kávy. Určitě si je zamilujete

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kávovina z čekanky, cikorka

Šálek ranní kávy je pro nás naprosto normální, pro některé dokonce nezbytná věc. Naše babičky ale pily různé náhražky kávy, které si mohly dovolit.

Velmi oblíbenou byla cikorka, tedy pražený a drcený kořen čekanky. Cikorka je také součástí melty, další bezkofeinové náhrady kávy. Melta je totiž směsí nejen už zmíněného kořene čekanky, ale také upražené bulvy cukrové řepy a žita s ječmenem.

Možná si vzpomenete, že nám ji s mlékem a medem babičky s láskou připravovaly k snídani. Tak schválně, kdy jste ji pily naposled? Není čas se k ní vrátit? Je totiž opravdu zdravá. Pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětu močových cest, zácpě nebo nechutenství. Mohou ji všichni a k čerstvému rohlíku s máslem nebo třeba bábovce neznám nic lepšího.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio