Cinta, Koleda nebo Muzika – obyvatelé Zelenče se baví výrobou masopustních masek. V dílně se hodně nasmějí

7. únor 2019 15:35

V malé dílně uprostřed Zelenče se schází každý týden skupinka místních obyvatel, kteří se rozhodli přiložit ruku k dílu a zapojit se do výroby masopustních masek. Letos masopustně vyzdobili i místní nádraží. Masky se poprvé představí při oslavách masopustu 9. března.

Masopusty v Zelenči pořádá Spolek Kozel (Spolek pro Kulturní Občerstvení ZELenče). Už loni jeho členové vyslali do masopustního průvodu první originální kašírované masky. „Vyráběli jsme zelenečskou postavu takzvaného Zelenečského Cintu,“ rozhlíží se po malé dílně organizátorka Jana Mendlová. „Pak jsme vyráběli smrtku a klibnu – takové ty tradiční postavy, které k masopustu patří. Letos chystáme Klekánici, Polednici, Muziku a Koledu. Pak máme rozpracovanou slepici, protože z loňska máme kohouta, tak aby měl partnerku.“

Luboš Soustružník soustředěně pracuje na výrobě masky Klekánice. „Zatím je taková fialová, ale ve finále by měla být spíš do šeda, protože vychází pouze za soumraku a sluníčko na ni nesvítí," ukazuje Lukáš Soustružník kašírovanou hlavu se zelenýma očima. „Hlavním výtvarníkem je moje žena.“

Kateřina Soustružníková právě ze starých školních sešitů a lepidla na tapety tvaruje masku Muziky. Výraz masky je trochu strašidelný, obrovské oči má ze zlatých vánočních ozdob. „Chtěla bych vyzdvihnout, že to opravdu není práce dvou lidí.  Každý se nějak podílí. Máme tady vrchního květináře, máme tady kluky konstruktéry, Janička s Lubošem většinou malují a tady máme vrchní deštníkářku,“ usmívá se výtvarnice Kateřina. Smích zní i z malé kuchyňky, kde dámy chystají občerstvení.

Do dílny stále přicházejí další a další lidé. Zrealizovat zde mohou i nápady, pro které doma nenašli pochopení. Tady naopak platí: čím šílenější nápad, tím lepší. Na výrobě masek se podílí asi 15 lidí. Další kamarádi a známí dodali látky a materiál na výrobu konstrukcí. Na zajištění masopustu v Zelenči potřebují kolem 60 lidí. Někteří připraví dílničky pro děti, jiní se postarají o občerstvení a další ponesou masky.

„Bereme to jako zábavu. Pro nás to není práce. Potkáváme se a to nás na tom baví úplně nejvíc,“ usmívá se Jana Mendlová.

Spustit audio