Císařské řízky podle kuchařské knihy Anuše Kejřové z roku 1905

V receptech našich babiček nás čekají císařské řízky. Stejně jako vídeňské jsou z telecího masa, ale příprava je úplně jiná. Jak na to, vědí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Nakrájí se z telecí kýty několik řízků, nasolí, naklepou, prostrkají několikrát krájenou slaninou, omoučí a opečou na rozpáleném loji. Na jiný kastrol se dá kousek másla, rozkrájená cibule, nechá zarůžovět, zaleje polévkou, opečené řízky vloží se do toho, nechají se dusit do měkka. Pak se přendají na jiný kastrol, šťáva se zaleje 1/4 l kyselé smetany, povaří, prolisuje na ty řízky a přidá se k tomu malá lžička kaparů, nechají se ještě v té omáčce povařit. Obkládají se dušenou rýží.