Císařský řez

20. prosinec 2004

V souvislosti se snahami posílit práva pacientů proti lékařům, kteří sami sebe pokládají za vždy se správně rozhodující, neomylné, nekritizovatelné a vůbec prostě božské, i když málo placené, se v poslední době častěji objevuje slovní spojení císařský řez. I o tom, kdy a kdo má rodit tímto způsobem, by naši socialističtí lékaři rádi rozhodovali sami, aniž by se ptali kohokoli, včetně rodící ženy.

Popovídáme si dnes o spojení císařský řez, především o tom, kde se vzal císař v pojmenování tohoto chirurgického výkonu. Nejprve, o co jde. Sectio caesarea (sekcio cezarea) je chirurgický výkon umožňující, jak odborníci říkají "vybavení" plodu z dělohy přes břišní stěnu. Zákrok se dělá tehdy, je-li porod normálním způsobem rizikový pro plod nebo pro matku. Ale chceme mluvit o císaři. Jsou dvě všeobecně známé teorie o tom, proč se tomuto chirurgickému výkonu říká císařský. Podle jedné, která je bezpochyby zcela nesprávná, nejde o císaře, ale o středověké císařovny, které prý vyžadovaly porod tímto způsobem, protože je to způsob pohodlnější a snad také šetrnější k postavě. Nepravdivá je ta teorie zejména proto, že pojem císařský řez je starší než středověký, používal se už ve starém Římě. A se starým Římem souvisí i druhá teorie, která se pokládá za možnou. Podle ní se tímto způsobem narodil státník, vojevůdce a spisovatel Gaius Julius Caesar, který se stal doživotním římským diktátorem. Římským panovníkům se na Caesarovu počest začalo říkat caesar, z čehož je v češtině slovo císař a v ruštině car. Takže císařský řez se podle této teorie jmenuje podle císaře Caesara.

Michal Novotný

S největší pravděpodobností ani toto vysvětlení není správné, i když se tradovalo už za antických dob. Historik Plinius například psal, že zakladatel rodu Caesarů se narodil takto chirurgicky, tedy pomocí řezání. Mnozí odporníci pokládají za stejně nebo ještě více pravděpodobné, že o Caesara tu neběželo, že šlo právě o to řezaní. Že pojmenování porodního chirurgického zákroku vzniklo prostě ze slovesa caedere, které znamená řezat. A s Caesarem se to spojilo až později, nejspíš díky tomu, že jméno Caesar rovněž vzniklo ze slovesa caedere, řezat. Kdybychom totiž jméno Caesar chtěli doslova přeložit, dostali bychom příjmení Řezáč.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.