Císařský trhanec vylepšil pro moderátorku Kristinu Kloubkovou šéfkuchař Marek Fichtner

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Císařský trhanec s karamelizovanými jablky

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal navštívili šéfkuchaře a bývalého porotce soutěže MasterChef Marka Fichtnera v jeho současné domovské restauraci Červený jelen v Praze. Usmažil jim císařský trhanec s karamelizovanými jablky. Ten ochutnala i moderátorka televize Nova Kristina Kloubková. Zachutnal ji natolik, že si nesla recept domů v kapse.

Císařský trhanec

Ingredience na 4 trhance:

250 g hladké mouky
5 vajec
cukr moučka dle chuti
1 kypřicí prášek do pečiva
asi 500 ml mléka
2 lžíce přepuštěného másla
citronová šťáva z 1 citronu
1 špetka soli
1 panák rumu
2 jablka
50 g rozinek namočených v rumu
30 g plátkových mandlí

Postup:

Nejprve si připravíme suchou směs. Mouku nasypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Vše společně promícháme. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme pevný sníh.

Pak si připravíme tekutou směs. Do žloutků přidáme rum a mléko, citron a vše prošleháme metličkou. Do této směsi přes sítko přesejeme suchou směs, kterou jsme si připravili a vše metlou promícháváme.

Nakonec ještě lehce projedeme ponorným mixerem. Směs by měla mít konzistenci palačinkového těsta. Nakonec lehce do těsta vmícháme sníh.

Na pánev dáme rozpustit přepuštěné máslo. Těsto nalijeme na pánev asi v síle 1 cm. Během pečení, když už trhanec lehce zpevní, na něj poklademe plátky mandlí a rozinky, které se po otočení trhance do těsta zapečou. Otáčíme asi po 4 minutách překlopením do předem vymazané pánve, aby se těsto nepřilepilo, a dopékáme.

Na překlopení můžeme použít i pokličku a trhanec opatrně přemístit zpět do původní pánve. Opět pečeme asi 4 minuty, aby těsto bylo do zlatova upečené. Teprve potom trhanec rozdělíme ještě na pánvi na kousky, zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.

Na druhé pánvi zároveň rozpálíme máslo a zkaramelizujeme na něm cukr. Pokud se bojíme, že bychom karamel spálili, můžeme přidat vodu. Poklademe jablky a necháme krátce zkaramelizovat. Přikápneme trochu rumu, který se vypaří.

Marek Fichtner

Původně chtěl být zootechnikem. Nakonec se vyučil kuchařem a ze začátku pracoval ve svém rodišti v Adršpašských skalách. Potom využil toho, že má příbuzné v Německu a odjel na svoji první stáž právě tam. Později vařil na zaoceánské lodi, v hotelu v Saudské Arábii nebo v hotelu Augustine v Praze na Malé Straně. Dnes dělá šéfkuchaře ve velké třípatrové restauraci Červený jelen v Praze ve Šporkovském paláci. Vaří tam výtečnou středoevropskou kuchyni.