ČKD Kutná Hora: chybí peníze na materiál i výplaty. Firma ohlásila úpadek

12. září 2018 09:37

Slévárenská společnost ČKD Kutná Hora ohlásila úpadek a podala na sebe insolvenční návrh. Někteří zaměstnanci jsou v současné době doma, firma totiž zastavila provoz slévárny.

Výrobce železničních podvozků a taky třeba ocelových odlitků sám na sebe podal insolvenční návrh. Firma dluží v současné době věřitelům téměř 350 milionů korun a své závazky nemá jak splácet. Problémy už doléhají taky na některé zaměstnance.

„Já věřím, že se to vátí zpátky do původního stavu a že se slévárna zase rozjede,“ říká muž, který pracuje v kutnohorském ČKD na slévárně, ale není přímo slévač. Do práce zatím chodí normálně a věří, že současnou situaci se brzy podaří vyřešit.

Podle personálního ředitele kutnohorského závodu ČKD Jiřího Skývy je hlavním důvodem, proč momentálně nefunguje slévárna, platební neschopnost firmy. Doma je v současné době asi stovka pracovníků. „Nejsou finanční prostředky na nejstarší materiálové vstupy – tzn. na šrot, chemii a elektrody do elektrických obloukových pecí. Ostatní provozy jedou bez omezení,“ vysvětli pro Český rozhlas Jiří Skýva.

Parkoviště u kutnohorského ČKD je v těchto dnech skoro prázdné

Personální ředitel také uklidňuje zaměstnance, že přestože nechodí do práce, výplatu by měli dostat v plný výši.

ČKD Kutná Hora má v současné době čtyři stovky kmenových zaměstnanců a další asi sto agenturních pracovníků. Kdy se budou moct pracovníci slévárny vrátit zpátky na pracoviště, zatím personální ředitel nedokáže přesně říct.

Firma má teď problémy taky s výplatami. Někteří zaměstnanci Podle Jiřího Skývy momentálně čekají na peníze, které by už měli mít na svých účtech.  „Část zaměstnanců nemá ještě doplacené mzdy za červenec,“ potvrdil.

Společnost se podle insolvenčního návrhu dostala do problémů kvůli snížení poptávky po jejích výrobcích, dalším důvodem měly být propady měnového kurzu eura a dolaru vůči české koruně.

ČKD navrhuje řešit úpadek reorganizací. Pokud by to soud schválil, mohlo by usilovat například o vstup dalšího investora do firmy. Společnost taky uvádí, že se pokusí získat úvěr na řešení finančních problémů. 

autor: Michal Trnka
Spustit audio