ČKD Kutná Hora dluží svým zaměstnancům dvě výplaty. Soud s firmou už podruhé zahájil insolvenční řízení

30. listopad 2018 15:09

Soud znovu zahájil insolvenční řízení se společností ČKD Kutná Hora. Za posledního čtvrt roku už podruhé. Předchozí řízení bylo v říjnu zastavené kvůli formálním vadám. Na výrobce kolejových podvozků a železničních odlitků podala tentokrát insolvenční návrh firma, které společnost ČKD nezaplatila za služby. Celkové závazky jsou přibližně 360 milionů korun. Peníze dluží i čtyřem stovkám svých zaměstnanců.

Protože soud vede se společností ČKD insolvenční řízení, je podle příslušného zákona připravený lidem kompenzovat až tři ušlé mzdy úřad práce. První skupina pracovníků se bude moct o peníze přihlásit už v pondělí, říká ředitelka kutnohorské pobočky úřadu práce Iva Pospíšilová.

ČKD dluží kromě zaměstnanců i svým obchodním partnerům nebo třeba bankám. Podle personálního ředitele Jiřího Skývy je většina dluhů ještě z doby předchozího vedení společnosti. To se v ČKD společně se změnou vlastnické struktury vyměnilo v září.

Momentálně je na ČKD omezený provoz slévárny, protože výrobci chybí peníze na potřebný materiál. Skýva věří, že se situace zlepší. ČKD chce své finanční problémy vyřešit reorganizací společnosti. O její povolení si už požádala soud. Výrobci by podle vedení mohl pomoct například případný nový investor, dalším řešením by mohlo být třeba zvýšení základního kapitálu.

autor: Michal Trnka
Spustit audio