Co můžeme udělat pro bohatou úrodu pěkných rajčat

30. červenec 2021

Pěstujete rajčata? Co lze v těchto dnech udělat pro bohatou a kvalitní úrodu oblíbených plodů, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Budeme hlídat, jestli nepřichází plíseň bramborová. Už dříve jsme mohli snížit riziko napadení rostlin řidším sponem, vyštipováním zálistků, výběrem odolných odrůd, nebo dokonce odrůd na 100% vzdorujících některým rasám plísně. Jsou mezi nimi rajčata běžně velká (cca 120 g), i odrůdy s plody menšími a malými (60g, 30 g). Takže spokojen může být jak milovník rajčat velkých, tak i koktejlových, cherry typů.

Pokud už je plíseň bramborová za dveřmi (nejprve se objevuje na Moravě, máme tedy několik dnů čas se připravit), můžeme použít některé z přípravků, které zvýší kondici, odolnost rostlin. Také chráníme rostliny před delším ovlhčením, před deštěm (třeba různými stříškami). Jakmile se plíseň objeví, zakročíme proti ní přípravky, které mohou zastavit její ‚bujení‘ i v rostlině.

Rajčata mají v oblibě pěstitelé i konzumenti

A co ještě? Máme-li špatné zkušenosti s praskáním rajčat, můžeme přihnojit rostliny zálivkou s některým z možných draselných hnojiv (i na list). Draslík pomáhá zvýšit odolnost proti praskání, v rostlině řídí pohyb vody a asimilátů. Nedohnojená rajčata mají nižší úrodu, mají spíše fádnější chuť.

Ten, kdo pěstuje rajčata náchylná k projevům fyziologického nedostatku vápníku (projevuje se jako ‚hniloba‘ okolo místa, kde byl květ, tedy ne okolo stopky), měl by je v sezoně asi třikrát ošetřit na list hnojivem s přístupným vápníkem.“

Spustit audio

Související