Co říkají v květomluvě májové rostliny?

1. květen 2020

Květomluva je způsob, jak sdělit své pocity a názory za pomoci květin. Může vyjádřit to, pro co bychom obtížně hledali slova. Rozkvět v Evropě květomluva zaznamenala v 19. století, u nás byla populární v dobách národního obrození. O květomluvě a pěstování některých jarních rostlin jsme hovořili s Ivanem Dvořákem z časopisu Zahrádkář.

Touto dobou na našich zahradách kvetou rostliny, kterými pomocí květomluvy můžete povědět následující:

Pampeliška - Jsi v lásce jako dítě, jsi nerozumná

Pomněnka - Nezbývá nám nic než vzpomínání

Popenec - Byla bys mi dobrou manželkou a hospodyní

Sedmikráska - Přestože se nemůžeme sejít, mám tě stále upřímně rád

Česnek - Jsi mi docela protivný

Modřenec je květina cti a spolehlivosti

Barvínek - Stále se jen krášlíš, naše láska však uvadá

Koniklec - Musíme se rozejít

Magnólie - Neviděl nikdo, když jsem tě líbal?

Třešeň - Věřím, že se mezi námi rodí láska

Třešňový květ - Budeš opětovat moji lásku?

Barvínek, koniklec, magnolie nebo třešeň. Ivan Dvořák poradí, jak je pěstovat:

Barvínek (Barvínek menší - Vinca minor) je rostlina do nepohody, roste ve stínu, na sluníčku, nevadí mu vlhko, nevadí mu ani sucho. Liší se barvou květů, tradiční je taková modrá, ale vyskytují se i bílé, růžové a fialové formy. Dá se pěstovat na hřbitově, v misce, dá se pěstovat jako náhrada trávníku, je to půdopokryvná rostlina.

Magnólie, to je taková madam, nesnáší přesazování, nemá ráda ani hluboký řez. Vyžaduje kyselejší stanoviště, to znamená, že nesmí být v půdě příliš mnoho vápníku. A musíte si rozmyslet, jaký druh vysadíte. Pokud se rozhodnete pro velkou magnólii a ona vám přeroste, velmi špatně si bude na řez zvykat a často odchází. Chcete-li ji přece jen řezat, dělejte to jen mírně a v letním období, za vegetace.

Koniklec, to je jarní rostlina, která během pár měsíců zmizí. Jakmile odkvete, začne tvořit semena. Když se semena uvolní, musíme je v tu chvíli vysít. Pokud bychom je chtěli někde uchovat, dejme je do vlhkého písku. A pozor, koniklec je jedovatý.

Třešňový květ - Ptám se, zda budeš opětovat moji lásku

Na prvního máje bychom se s partnerem, partnerkou, měli políbit pod rozkvetlou třešní. Kvetoucí dnes najdeme už jen ve vyšších polohách, v nížinách jsou třešně odkvetlé. Přesto, pokud byste chtěli líbací strom, třešeň, vypěstovat na své zahradě, poradím. Poslední dobou se z krajiny ztrácejí, trpí moniliózou a prosychají.

V nových, moderních sadech najdete třešně na slabých podnožích, jsou to spíš štíhlá vřetena nebo malé zákrsky. Chcete-li vysadit velký strom, vyberte osamocené místo, kde široko daleko nic neroste, aby se třešeň mohla dobře rozrůstat. A měl by to být vysokokmen.“

Spustit audio