Co se starým nábytkem a spotřebiči? V Praze začíná fungovat nábytková banka

13. leden 2021

Praha otevřela novou nábytkovou banku. Do skladu na hranici Libuše a Kunratic můžou lidé od čtvrtka vozit starší, ale ještě funkční nábytek nebo spotřebiče. Magistrát je pak nabídne lidem, kteří si sami nemůžou dovolit koupit věci nové.

Nábytková banka už má i svůj první kapitál. Jsou tu skříně i police. „Tenhle nábytek jsme dostali od firmy, která se vlastně stěhuje do nových prostor,“ říká ředitel banky Tomáš Valenta. Kancelářský nábytek podle něj nevadí, i ten může posloužit. Odhaduje, že největší zájem mezi lidmi v nouzi ale asi bude o jiné kusy. „Říká se takový to pořekadlo, kdo má židli, tak ten bydlí. Židle určitě, stoly, postele. To je hrozně nedostatkový zboží, moc na trhu to lidi nedávají."

Nábytek ze skladu pak zaměstnanci odvezou třeba rodičům samoživitelům nebo mladým lidem z ústavní péče. „Spousta lidí ve hmotné nouzi, kteří se třeba dokáží postavit na vlastní nohy, nebo třeba získají sociální byt, tak potom prostě nemá peníze na to, aby si ho vybavila,“ popisuje ředitel městského centra sociálních služeb Martin Šimáček.

Stoly, skříně nebo postele můžou být starší, musí být ale funkční. Drobné závady zvládnou opravit čtyři zaměstnanci banky. „Já konkrétně jsem vystudovaný truhlář. My teď máme rozpočet na různé kování, třeba že si uřízneme nový police a tak,“ říká Valenta.

Sklad funguje v Obrataňské ulici. Pokud by tam lidé chtěli nábytek věnovat, musí nejdřív zavolat. Banka přijímá i elektrospotřebiče. Do budoucna chce magistrát ve skladu zaměstnávat lidi, kterým se špatně shání práce. Třeba ty, kteří se vrátili z vězení. „Byli by to lidé, kteří by mohli opravovat nábytek ve větším,“ popisuje radní Milena Johnová z uskupení Praha Sobě. Nábytek by podle odhadu centra sociálních služeb mohl ročně pomoct až stovkám lidí, kteří jsou ve finanční tísni.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka