Co se změní od pondělí: až 1000 lidí na hromadných akcích, galerie i zoo bez omezení

21. červen 2020

Od pondělí 22. června se uvolňují další opatření zavedená kvůli koronavirové epidemii. Mohou se pořádat akce až pro 1000 osob, provoz koupališť, ZOO, hradů nebo galerií se vrací do normálu. Roušky v hromadné dopravě zůstávají povinností do konce června, pak by se ale i toto nařízení mohlo rozvolnit. Žáci si vysvědčení budou moci vyzvednout osobně.

Roušky

Roušku nebudou mít lidé v případě, že pracují v místech, kde je teplota vyšší než 22 stupňů. A to ani v případě, že nedodržují odstupy od ostatních, informovalo v pátek na webu ministerstvo zdravotnictví. Zaměstnavatel ale zároveň musí zajistit dostatečné větrání.

Od začátku července pak roušky nebudou ve většině Česka povinné nikde - tedy například ani v hromadné dopravě. Od 1. července nebude nutné plošně nosit roušky. Povinné zůstanou jen v ohniscích nákazy. Podle současné epidemiologické situace by mohlo jít o Prahu nebo část východní Moravy.

Hromadné akce

Od pondělí se navyšuje kapacita účastníků pro konání hromadných akcí z 500 na 1000 osob.

Povolují se také veletrhy a další hromadné akce s maximální účastí do 5000 osob ve stejný čas. Návštěvníci ale musí být rozděleni do sektorů s vlastním zázemím jako jsou toalety, vchod nebo občerstvení s maximálním počtem 1000 osob na jeden sektor.

Dále platí, že pro sportovní stadiony bude zachován dosavadního limit maximálně čtvrtina celkové kapacity sektoru, tedy i nadále bude obsazena každá druhá řada a každá druhá sedačka.

Od 1. července pak bude možné konzumovat občerstvení v hledišti a sále.

Konec omezení

Povoluje se provoz koupališť, ZOO a dalších zahrad bez limitu návštěvnosti a ruší se i limit 10 metrů čtverečních a povinných odstupů mezi osobami u muzeí, galerií, hradů, zámků a podobných zařízení. Vrátí se tak ke svému běžnému provozu.

Ministerstvo zdravotnictví přesto rozestupy doporučuje a připomíná i důležitost důsledné hygieny.

Nákupní střediska

Od 22. června bude také umožněno fungování dětských center v nákupních střediscích.

Konec školního roku

Všichni žáci si budou moct osobně přijít pro vysvědčení. Nebude platit dosavadní pravidlo nanejvýš patnáctičlenných skupin ve třídách. Ve společných prostorách škol jsou ale dál povinné roušky. Ve třídách je mohou žáci sundat, pokud udržují rozestupy alespoň 1,5 metru.

Lázně

Nově se ruší opatření, které ukládá poskytovatelům lázeňských služeb povinnost poskytovat skupinové léčebné procedury za účasti nejvýše 10 osob. Rozvolňují se také pravidla pro společné stravování lázeňských hostů.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio