Co spojuje baletky, lehké děvy a jeptišky odhalíte v muzeu v Blovicích na Plzeňsku

8. květen 2014
Česko – země neznámá

V Blovicích na jihu Plzeňska stojí novogotický zámek Hradiště. Ten v sobě navíc ukrývá muzeum, a to ne jen tak ledajaké. Uvidíte v něm například raritu – plně funkční ruční obří mandl z 19. století, expozici historických hraček pro kluky i holky, které se ale budou jistě nejvíc líbit babičkám a dědečkům, v nichž probudí vzpomínky. Všechny pak určitě zaujme výstava nazvaná „Jak si kdo ustele“. V zámeckém muzeu se ale také dozvíte, co měly společného baletky, lehké děvy a jeptišky.

Nejběžnějším kusem spodního prádla našich předků bývala spodní košile. Původně dlouhé košile včetně rukávů se postupně zkracovaly, až zbyla ve druhé polovině 19. století jen tenká ramínka. Spodní kalhotky se mezi dámami ujaly až v první polovině 19. století. Prvními nositelkami byla na první pohled poměrně nesourodná skupina žen - baletky, prostitutky a jeptišky. Ostatní dospělé ženy tehdy žádné spodní prádlo nenosily.

Na modely spodniček našich babiček a prababiček se před nástupem kalhotek spotřebovalo tolik látky, kolik by dnes bohatě stačilo na letní šaty. Spodní kalhotky začaly masivně ženy používat až v době, kdy do módy přišly krinolíny, pod které tak trochu táhlo.

Spodní prádlo našich prababiček

V Blovicích můžete obdivovat také šněrovačky z 19. a počátku 20. století a jejich další vývojový prvek – podvazkový pás. Ten měl za úkol, podobně jako korzet, zvýraznit a vytvarovat ženskou postavu. Nechybí ani podprsenky, včetně těch podomácku vyrobených, které postupně nahradily do té doby používané nezdravé korzety.

Výstavy přibližují historické praní, spaní i hraní

Zajímavá je také expozice „Velké prádlo našich babiček“, kde nechybí klasické dřevěné necky a valchy a unikátní funkční mandl téměř mamutí velikosti. V expozici „Jak si kdo ustele“ můžete sledovat historii spaní. Dominantním exponátem je nábytkářský skvost – kompletní ložnicová sestava (postele, noční stolky, skříně, přenosné WC) z počátku 20. století. Útulná ložnice s vysoko nastlanými peřinami a duchnami dokazuje, že na pohodlí, odpočinek i spánek byl před sto lety kladen velký důraz.

Verze menšího ručního mandlu

I panenek je v muzeu celá řada. Od těch nejmenších až po ty, které věrně kopírovaly rozměry skutečných miminek. Ty nejstarší pocházejí z 30. let 20. století. Panenky samozřejmě bylo nutné převlékat, povozit v kočárku a uspat v postýlce – a to všechno můžete v muzeu vidět. Nejoblíbenějšími hračkami kluků byla zase auta, všemožné strojky a stavebnice. Nechybí například miniaturní fotbal nebo houpací koník.

V blovickém muzeu jižního Plzeňska si prostě každý najde to své. Více informací k expozicím a návštěvním hodinám najdete na www.muzeum-blovice.cz.

autor: Pavel Halla
Spustit audio