Co udělat pro bohatou a kvalitní domácí sklizeň zeleniny, radí zahradnice

21. duben 2022

Je ideální čas zajít do zahradnictví a vybrat si sazenice zeleniny. Nějakou tu papriku, rajče nebo salát pro dopěstování na zahradě nebo ve skleníku. Sortiment je teď nejširší. Podle čeho se při výběru sazenic řídit a co udělat pro úspěšnou, tedy bohatou a kvalitní domácí sklizeň zeleniny, poradila zahradnice Michala Brabcová.

Sazenice by už na první pohled měla vypadat zdravě, mít svěží zelený list, stonek by neměl být vytažený, měl by být rovný a rostlina bez škůdců. „Zákazníci často sáhnou po sazenici, která už kvete. To ale v této chvíli není žádoucí. Takovou sazenici bych si nevybrala.“

Ti, kteří si sadbu vypěstovali ze semínka, už mohou začít s prvním hnojením. Zahradnice doporučuje organická hnojiva. „Zároveň doporučuji pokračovat v probiotické zálivce. Pokud jste ji neaplikovali už od doby prvních děložních lístků, měli byste s ní začít co nejdříve.“

Paprika

Aby se sazeničky doma za oknem nevytahovaly (z důvodu vyšších teplot), nezapomínejte jim větrat. Přes den už je můžete začít otužovat. Na venkovním stanovišti, které neleží na průvanu, kam nesvítí přímé slunce, ale je tam dostatek světla.

V teplejších lokalitách už můžete sazeničky přesazovat na cílové místo do skleníků či pařenišť. Nezapomínejte však hlídat teplotu, která by neměla dlouhodobě klesat pod 10 stupňů Celsia.

„Určitě doporučuji vyštipovat květy a u rajčat zálistky. Aby se rostlina soustředila na tvorbu kořenů, nikoliv plodů a nasazování květů. Pokračujte v kontrole škůdců, v tuto dobu se můžou objevovat mšice a svilušky. Pokud nepěstujete velké množství rostlin, místo použití chemických pesticidů zbavujte rostlinu škůdců mechanicky. Okurky můžete preventivně postříkat proti houbovým chorobám.“

Spustit audio

Související