Co vás čeká o víkendu? Výprava do mělnického podzemí, nebo veletrh plný narcisů

13. duben 2018

Rozmanitý víkend můžete zažít ve středních Čechách. K prozkoumání je připraveno tajemné mělnické podzemí, návštěvníci zámku v Kačině se podívají do jeho zázemí a na zámku ve Ctěnicích se otevře neobyčejná Trnkova zahrada.

V sobotu začínají Loučeňské fotbalové slavnosti. Hru jako první do české země přivezl princ Erich Thurn Taxis, loučeňský klub je tak údajně nejstarším v České republice. Oslavě bude věnován celý víkend. Návštěvníci se můžou těšit na fotbalový turnaj, který zahájí čestným výkopem současná hlava rodiny Thurn Taxis, princ Viktor. V parku bude připraveno fotbalové hřiště na jeho původním místě, na něm se odehraje několik ukázkových utkání. Program doplní speciální zámecké prohlídky.

Zámek Kačina si v sobotu můžete prohlédnout trochu jinak než obvykle. V rámci celorepublikové akce Brány památek dokořán budou otevřená i místa, do kterých se návštěvníci běžně nepodívají. Taneční sál zaplní modely šatů z období empíru, biedermeieru a druhého rokoka a návštěvníci se tu dozvědí, jak se šaty šily, nosily a oblékaly. Zájemcům o péči o památky restaurátor historického nábytku Radek Ryšánek umožní s pomocí mikroskopu třeba nahlédnout pod povrch používaných laků. Otevřeno je od 9 do 17 hodin, speciální prohlídky jsou připravené v 10, 13 a 15 hodin.

Den otevřených dveří mělnického podzemí začíná v sobotu v 9 hodin a návštěvníci budou mít poprvé možnost prohlédnout si sklepení domu číslo 13 ve Svatováclavské ulici. Otevřeno bude pouze na jediný den, a to do 17 hodin.

Mělnické podzemí se chce víc otevřít veřejnosti

Jestli se chcete zapsat do historie a kochat se svým dílem v příštích letech, tak přiložte ruku k dílu při vysazování stromků u silnic v Netvořicích a okolí. Začíná se v sobotu 9 hodin a sraz je u altánu na stezce. Šárka Zemanová bude zájemce učit roubovat třešně a jabloně. Na sázení si vezměte rýč, zahradnické nůžky a k roubování také ostrý odlamovací nožík. Po skončení akce si účastníci vychutnají opečené špekáčky.

Příbramská knihovna Jana Drdy pořádá další z cyklu komentovaných vycházek Poznej svoje město. Tentokrát má podtitul Továrny a technické památky Příbrami a průvodcem bude Josef Bican. Trasa vede ulicí Podskalí, kolem bývalé plynárny, objektu HAMIRA, připravena je krátká exkurze Ravaku, kde účastníci zjistí, proč se průmyslové zóně v Příbrami začalo říkat Balonka. Asi čtyřkilometrový výšlap začíná ve 14 hodin před Knihovnou Jana Drdy na náměstí T.G.M..

Muzeum v Říčanech v sobotu nabízí komentovanou prohlídku s podtitulem Kamenné krajiny – suiseki. Mezi 14 až 17 hodinou se můžete pokochat pohledem na soubor originálních přírodních kamenů. Jsou seskupené do tvarů, které připomínají zvláštní místa - hory nebo krajiny, mohou se podobat zvířatům nebo figurám. Umění suiseki pochází z Japonska, kde má tradici od 6. století. K vidění budou výjimečné suiseki kameny z oceněné sbírky Josefa Valucha. Komentovaná prohlídka začíná v 15 hodin.

Slavnostní vysazení Lípy republiky, která připomene stoleté trvání založení státu, doprovodí v Tetíně hudební vystoupení skupiny Třehusk. Akce začíná v sobotu ve 13 hodin na prostranství před vinotékou. V neděli slavnostní událost doplní v 16 hodin vernisáž věnovaná Václavu Hájku z Libočan v místním kostele sv. Jana Nepomuckého, kterého představí Jan Linka.Tentokrát zazní hudba uskupení Societas Musicalis.

Při vystoupení používá Třehusk nápadité kostýmy

Divadlo Lampion v Kladně zve na sobotní premiéru netradiční inscenace Play The Game. Hra diváky zavede do zavřených dětských pokojů, odkud se jejich obyvatelé ztrácejí. Hlavním hrdinou je vášnivý hráč Lukáš, který posléze pochopí, že nejlepší zážitky nenajde v počítači, ale zažije s rodinou a kamarády. Představení začíná v 17 hodin.

Festival folku, bluegrassu a country Unhošťské ozvěny 2018 je připraven od 18 hodiny v unhošťské sokolovně. V programu vystoupí celkem 6 kapel – v čele s muzikantskou legendou Rangers-Plavci.

V Mělníku v sobotu pokračuje seriál koncertů s názvem Hudební jaro ve Věži. Od 19.30 vystoupí v prostorách Pražské brány kapela Herky. Skupinu založily herečky z unikátního divadla Cirkus Žebřík. Složení nástrojů tvoří heligonka, akordeon, housle, saxofon, klavír a kytary. Vstupné je dobrovolné.

Jeden z nejvýznamnějších koncertních kytaristů v Česku - Lubomír Brabec vystoupí v sobotu v kině v Lysé nad Labem. Do města přijíždí v rámci letošního jubilejního koncertního turné, hrát začíná ve 20 hodin.

Kvalifikace na letošní Mistrovství České republiky mažoretek se koná v neděli v Příbrami. V průběhu celodenní akce čekají na návštěvníky soutěžní sestavy dětských juniorů, kadetů i seniorů. Přijedou týmy krásně oblečených a sehraných mažoretek z Mělníka, České Lípy, Říčan, Prahy nebo Stříbra.

Logo

Mateřské centrum Motýlek v Týnci nad Sázavou pořádá v neděli Stopovanou. Na procházku s mapou města, ve kterém na vás čeká plnění různých úkolů, se vyráží ve 14.30.

Děti se v neděli můžou vypravit na Vodnickou párty do sálu Kulturního centra v Rakovníku. Vystoupí tu děti z hudebního a tanečního oboru místní ZUŠ a výtěžek ze vstupného půjde na Dům s pečovatelskou službou v Rakovníku. Párty začíná v 15 hodin a vítány jsou vodnické i vodácké masky.

V zámeckém areálu Ctěnice je nově přístupná výstava Trnkova zahrada 2. Interaktivní expozice vychází z pohádkové knihy Jiřího Trnky a návštěvníky vezme do zapomenuté zahrady plné tajemných zákoutí a neobvyklých rekvizit. Instalace je rozprostřena do šesti místností, kde na své objevení čekají Štěkafon, kočkodrom, Prstochod, Velrybárium, Slonograf nebo houpací psi a venkovní prolézačka. Otevřeno je od 10 do 18 hodin.

Na výstavišti v Lyse nad Labem máte o víkendu poslední šanci navštívit trojlístek zajímavých veletrhů. Jde o výstavu narcisů, tulipánů a dalších jarních cibulovin a zahradnické trhy. Na místě jsou i odborné poradny. Další akcí je společná výstava měst, obcí, mikroregionů a informačních center s názvem Regiony České republiky. A přidává se i 23. ročník výstavy módy, doplňků a šperků s názvem Elegance.

Spustit audio