Čokoláda Lidka z Kutné Hory opět sklízí úspěch. Manželé Bartošovi se při výrobě sladkostí nebojí experimentovat

28. říjen 2020

Čokoláda Lidka kdysi získala zlato na soutěži v Paříži, teď opět sklízí úspěch. Kutnohorská čokoládovna Koukol a Michera před sto lety dobývala svět. České cukrovinky si oblíbili lidé v Egyptě i v Americe. Čokoládovna byla v roce 1948 znárodněna a o deset let později zanikla. Manželé Bartošovi v roce 2016 získali značku Lidka a otevřeli si muzeum. Před dvěma roky obnovili i čokoládovnu.

Původní čokoládovna zaměstnávala pět set zaměstnanců, teď manželé Lada a Pavel Bartošovi zastanou téměř všechnu práci sami. Přes den pracují v Muzeu čokolády, ráno a večer ručně vyrábějí čokoládu a chystají degustace. Ročně vyrobí třináct tisíc tabulek čokolády. Jejich horká čokoláda má skutečně říz. Okoření vám ji totiž chilli papričkou.

Čokoláda Lidka po letech znovu slaví úspěch. Už půl roku po obnovení výroby získala bronzovou medaili na prestižní světové soutěži Academy of Chocolate v Londýně. Manželé Bartošovi rádi při výrobě experimentují. V malém muzeu v centru Kutné Hory proto můžete ochutnat kousky čokolády s oslím, velbloudím nebo ovčím mlékem. V nabídce je i brčálově zelená čokoláda. Jak je to možné? A co zajímavého je v muzeu k vidění? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Historické automaty na karamely a čokoládu jsou dodnes funkční
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.