Čtvrteční Noční linka: Pečeme cukroví

8. prosinec 2022

Už jste začali péct cukroví? Kdo vás učil péci rodinné recepty? Podělte se s námi o některé z nich, ať si i my ostatní upečeme něco, co třeba neznáme. Pečete sama (sám) nebo s kamarádkami (kamarády) nebo s ženským osazenstvem rodiny?

Zapojovali vás rodiče do této činnosti už jako malé děti? Kdy jste pekli sami úplně poprvé? Jak to dopadlo? A co nyní, pečete s vnoučaty? Jak vám to jde? Koupili jste si někdy cukroví nebo si zakládáte na tom, že si ho upečete sami? A co tradiční perníčky? Jak si je zdobíte?

Historie vánočního cukroví by měla sahat přibližně do 16. století, kdy první cukroví nemělo mít dnešní podobu. Dřívější podobou cukroví byly figurky z ovoce, které děti po tom, co si s nimi pohrají, měly sníst. Cukroví v historii mělo i ochranářskou funkci, kdy mělo chránit rodinu a celé hospodářství před temnými silami. Typickým příkladem je cukroví v podobě vykrajovaných zvířat, kdy to mělo chránit živá zvířata v hospodářství, cukroví ve tvaru kruhu bylo symbolem slunce a věšelo se na domy či ovocné stromy. Cukroví se mělo dle tradice péct pouze z mouky z vlastní úrody, to symbolizovalo to, aby v příštím roce přišla také vysoká úroda. Těsto se z rukou mělo otírat o stromy a zbylá voda z těsta se lila do krmení hovězího dobytka, aby nadále dobře dojil.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

tajny_denik.jpg

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.