Čtvrteční Noční linka: Předvánoční zvyky a tradice nám připomínají dětství

5. prosinec 2019

Jaké předvánoční zvyky a tradice dodržujete? Vzpomínáte díky nim i na dětství? Čemu se v tomto čase věnujete, abyste vytvořili kouzlo domova pro sebe a hlavně své blízké? Co na Barborku a Mikuláše? Vkládáte v tomto čase do vázy větvičky třešní a nebo dodržujete jiný předvánoční zvyk? Dnes večer obcházel rodiny s dětmi Mikuláš se svou družinou, zavítal i k vám?

Třeba takové Barborky, to je prastarý lidový adventní zvyk, kdy se na svátek svaté Barbory 4. prosince - 20 dnů před Štědrým dnem - uřežou větvičky třešní nebo višní, vloží se do vázy s vodou tak, aby do Vánoc doma v teple pěkně rozkvetly, což se s trochou péče a štěstí povede.

Rozkvetlé barborky o Vánocích symbolizují nejen příchod nového světla v podobě Ježíše Krista, ale připomínají nám i zimní slunovrat, který v konečném důsledku způsobí zánik zimy a příchod dalšího voňavého a květy ozdobeného jara. Také to může znamenat, že se dívka, která barborku měla ve váze do roka a do dne vdá.

A dnes obcházel naše města a vesnice Mikuláš se svou družinou. Jak na něj vzpomínáte vy? Moderátor Karel Sladký je rád, že lidé nezapomínají na české tradice, tradiční předvánoční zvyky našeho dětství. S posluchači, ale i diváky si je připomíná i na předvánočních setkáních. Vybavila se vám nějaká hodně zajímavá tradice, která u vás doma nikdy nemohla chybět?

Větvičky třešní ani letos nechybí ve váze u mé maminky, ostatně právě ona udržuje tradice od mého dětství. I Mikuláš si na nás vzpomněl. Rok co rok něco dobrého a praktického zanechá. Báječně se u toho s rodiči bavíme a vzpomínáme na to, když jsme byli s bratrem malí. Na vaše vyprávění se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Napsat mu můžete už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio