Čtvrteční Noční linka: Proč jsme vlastně tady?

15. srpen 2019

Člověk je schopen sbírat kameny na Měsíci, ale nedokáže si odpovědět na otázku, co vlastně přišel dělat na tuto planetu. Z řad vás posluchačů přišly otázky do další Noční linky. Proč jsme vlastně tady na této Zemi? Jaký to má smysl? Je to proto, abychom se rozmnožovali? Ale co potom ti lidé, kteří děti nemají? 

Nebo jsme tady proto, abychom vyvíjeli nové technologie a snažili se o ekonomický růst? Ale co z toho, když o to méně spolu dovedeme komunikovat jako lidstvo a pro peníze ničíme přírodu a jiné lidi? Napadlo vás někdy, proč jsme vlastně „tady"?

Zapátrala jsem tentokrát ve vzkazech z řad vás, posluchačů Noční linky, a přišla na jeden, který nám kdysi napsala paní Hanka. Píše: „Zjistila jsem, že čím více máme techniky a komunikačních technologií, tím méně se umíme jako lidstvo domluvit, jako by nám s přibývající technikou ubývala schopnost používat mozek. Četla jsem takovou zajímavou větu, že člověk je schopen sbírat kameny na Měsíci, ale nedokáže si odpovědět, co vlastně přišel dělat na tuto Zem, no není to zajímavý námět na pořad," píše paní Hanka.

Shodou okolností jsem nedávno listovala dílem německého filozofa a duchovního učitele Eckharta Tolleho a inspirativní, v souvislosti se vzkazem paní Hanky, mi přišly tyto dva jeho citáty: "Zapomněli jsme něco, co stále ještě vědí kameny, rostliny a zvířata. Zapomněli jsme, jak být, jak být sami sebou, jak být tam, kde je život: tady a teď."

A ještě jeden: "Poslouchejte zvuky přírody, šustění listů ve větru, šumění deště, bzukot hmyzu, zpěv ptáků za úsvitu. Naslouchejte celou svou bytostí. Pod hladinou zvuků je něco většího: posvátnost, již nelze pochopit myšlením."

A co vy? Dokážete si odpovědět na otázku, proč jsme vlastně tady?

autor: zos
Spustit audio