Cukrovce lze předcházet. Základ tvoří vyvážená strava a pohyb

Cukrovka se označuje za civilizační chorobu, protože souvisí se stravou a také s pohybem. Jídla máme čím dál tím víc, zatímco pohybu naopak ubývá. Kvůli nepoměru příjmu a výdeje má přibližně deset procent české populace problém s krevním cukrem.

Projevem cukrovky (diabetes mellitus) je hyperglykémie - tedy vyšší obsah krevního cukru. Jinými slovy jde o zvýšený obsah glukózy.

„Glukózu potřebujeme jako zdroj energie. Ale když její hodnota v krvi stoupne, tak už cukr neslouží jako palivo, ale začne poškozovat náš organismus, naše tkáně a orgány. A tím zadělává na další zdravotní potíže,“ říká doc. MUDr. Martin Prázný z Diabetologického centra 3. interní kliniky VFN v Praze.

Cukrovka ovšem není jen o vysokém příjmu cukru. Jde o celkový energetický příjem. „Jedná se o to, zda dokážeme přijatou potravu spotřebovat a energii ze sebe vydat nějakým pohybem, fyzickou aktivitou, sportem,“ vysvětluje Martin Prázný.

Pro rozvoj cukrovky musíme mít v první řadě vrozenou dispozici, musíme mít genetické vybavení k tomu, aby se cukrovka mohla rozvinout. Samotný rozvoj onemocnění pak závisí na našem životním stylu, na způsobu stravování a na míře pohybu.

„S věkem se navíc zhoršuje metabolismus krevního cukru, a tak je rozumné si nechat zjistit jeho hodnotu. Ideálně tak po čtyřicátém roce věku, kdy se cukrovka začíná projevovat,“ dodává doktor Prázný.

Jak se cukrovka léčí?

Mezi rizikové faktory diabetu patří pochopitelně nadváha a obezita, špatné stravování, málo pohybu a vysoký krevní tlak.

Diabetes (ilustrační foto)

Lidé trpící cukrovkou poměrně dlouho netuší, že toto onemocnění mají, protože příznaky nejsou zjevné. V pokročilejším stadiu se může objevit únava, častější močení, větší objem moči a podobně.

Léčba cukrovky záleží na tom, o jaký typ diabetu se jedná. „Cukrovku prvního typu, což je autoimunitní onemocnění a nejčastěji se objevuje u dětí, je nutné léčit inzulínem, a to doživotně,“ vysvětluje Martin Prázný.

U cukrovky druhého typu se léčba volí podle převažujícího onemocnění. Existuje totiž celá řada poruch, která mohla vést k rozvoji cukrovky. Tu nejzávažnější se pak lékaři snaží léčit.

Spustit audio