Cvičná štola ve Staříči nabízí návštěvníkům možnost vžít se do kůže horníků při práci v dolech

1. únor 2022

Nápis Zdař Bůh nad vstupem do štoly ve Staříči na Frýdecko-Místecku nenechá nikoho na pochybách, kam se chystá vstoupit. Toto původně cvičné pracoviště pro budoucí horníky je totiž k nerozeznání od opravdového dolu. Snad jen výtah do podzemí chybí, štola je totiž podpovrchová.

Staříčská štola byla vybudovaná v roce 1986. Ale myšlenka na její zbudování pochází už z druhé poloviny 70. let. Tehdy neustále rostla těžba uhlí a bylo třeba přijímat nové a nové zaměstnance. Aby rovnou ze školy či z kurzů nešli do ostrého provozu, potřebovalo vedení závodu místo, kde by se mohli budoucí horníci vycvičit.

Tím místem se stala podpovrchová Cvičná štola ve Staříči. Na přibližně dvou stech metrech chodeb jsou simulována prakticky všechna důležitá pracoviště v dolech. Logicky na sebe navazují, respektují technologickou posloupnost procesů těžby a jsou vybaveny funkčními stroji. Jako v opravdovém dole.

První zájemci z řad laické veřejnosti se do cvičné štoly mohli přijít podívat roku 1993. A jak postupně docházelo k útlumu těžby v revíru, začala se stávat víceméně už jen turistickou atrakcí.

Návštěvníky Cvičné štoly ve Staříči čeká přibližně 200 metrů důlních chodeb

Dnes štola funguje jako novodobý hornický skanzen. Lidé se můžou přijít podívat, jak těžké pracovní podmínky v dolech panovaly, jak by oni sami snášeli při práci tmu, stísněné prostory, neustálý prach a hluk. Samotní horníci si pak ve štole mohou zavzpomínat na svou práci a techniku, kterou denně používali.

Hornická štola ve Staříči je přístupná celoročně po předchozí telefonické domluvě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.