D1 na Benešovsku je po téměř 24 hodinách opět průjezdná. Silničáři ale omezili rychlost na 80 km/h

14. říjen 2019 18:52

Provoz po nedělní hromadné tragické nehodě na dálnici D1 na 49. kilometru na Brno se podařilo obnovit v pondělí kolem 17:00. Kvůli kluzké vozovce je v úseku omezena rychlost na 80 kilometrů v hodině, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Při havárii cisterny a čtyř osobních aut jeden řidič uhořel a deset lidí se zranilo. V opačném směru se navíc v pondělí ráno na 34. kilometru stala další nehoda tří osobních aut.

Silničáře zaměstnaly hlavně desítky tun palmového oleje, který vytekl z havarované cisterny a začal okamžitě tuhnout. Experti budou nyní zkoumat, jak úsek dálnice poškozený požárem opravit.

Poškozená svodidla po nedělní nehodě na D1

"S něčím takovým jsme se ještě nesetkali," poznamenal mluvčí Rýdl. Silnice podle něj zůstává mírně kluzká. 

I proto silničáři po zprovoznění úseku omezili rychlost na 80 a 100 kilometrů v hodině. 

Cisterna s palmovým olejem se v neděli kolem 19.30 převrátila na bok přes oba jízdní pruhy a začala hořet. V úseku poté havarovala čtyři osobní auta, z nichž některá se také vzňala.

Řidič jednoho z osobních vozidel uhořel, požár uhasili hasiči. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody by následky nehody byly horší, nebýt duchapřítomného zásahu svědků, kteří lidem bleskově pomáhali dostat se z havarovaných aut na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek. Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun, příčinu policie vyšetřuje.

Na krátkém videozáznamu, který zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic, je vidět, jak do převrácené cisterny blokující oba pruhy na potemnělé dálnici narazí v plné rychlosti několik osobních vozidel krátce po sobě. Policejní mluvčí Eva Stulíková se nechtěla vyjadřovat k tomu, zda řidiči cisternu vůbec viděli. „Je to všechno v šetření,“ uvedla.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že zveřejnění videa nemělo primárně výchovný efekt, aby si řidiči uvědomili, jak může být rychlá jízda v noci nebezpečná. "Kolem takové nehody se vždycky vyrojí spousta názorů. Záznam z kamer je veřejný, proto jsme ho dali k dispozici," dodal. 

Duchapřítomní svědci

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody by následky nehody byly horší, nebýt duchapřítomného zásahu svědků, kteří lidem bleskově pomáhali dostat se z havarovaných aut na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek.

Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun, příčinu policie vyšetřuje.

Z cisterny vytékal olej, vozovka je kvůli tomu kluzká. Při požáru se poškodil i asfalt na dálnici, což úplné obnovení provozu také komplikuje. Dálnice byla nejdříve v obou směrech zcela uzavřena, průjezdný byl jen jeden pruh na Prahu. Policie dopravu odkláněla na 21. kilometru ve směru na Brno a na 56. kilometru do Prahy.

autor: jum | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související