D10 získá letos třetí pruh. Kilometr u Mladé Boleslavi a jen jedním směrem

6. srpen 2019 10:02

Dálnice D10 má ještě letos získat na prvním úseku třetí pruh. Vznikne mezi exitem 44B na Mladou Boleslav a sjezdem 46 do Kosmonos. Na jednom z nejvytíženějších úseků celé dálnice má zvýšit bezpečnost provozu.

Ředitelství silnic a dálnic už získalo od ministerstva dopravy stavební povolení na akci, při které dojde k rozšíření dálnice pouze ve směru na Turnov.

„Tato úprava má za účel zvýšit bezpečnost na daném úseku, kdy se dopravní proud s velkou intenzitou připojuje do průběžného jízdního pruhu dálnice a následně se po zhruba jednom kilometru zase z tohoto průběžného jízdního pruhu odpojuje,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Propojení přídatných pruhů má zjednodušit pohyb právě skupiny aut, která najíždí na exitu 44B a z dálnice sjíždí hned na dalším. Stavba je zařazena mezi prioritní dopravní stavby na Mladoboleslavsku.

ŘSD počítá s tím, že stavba v září, hotovo má být do konce roku. Oba pruhy ve směru na Turnov budou po dobu stavby v provozu, práce budou probíhat za oddělujícím podélným svodidlem. Stavba vyjde na 24,6 milionů korun.

ŘSD u Mladé Boleslavi chystá ještě další velkou akci: rekonstrukci celé křižovatky Kosmonosy. Ta počítá s okružní křižovatkou nad dálnicí i s výjezdem na novou přeložku silnice I/16 do Martinovic. Stavba za čtvrt miliardy má začít v roce 2021.

Mezi Prahou a Mladou Boleslaví má postupně dojít k rozšíření D10 na šest pruhů. ŘSD zatím žádá o první razítko u úseku z Radonic do Svémyslic.

Zdroj: zdopravy.cz

Spustit audio