Dalibor vězněný ve věži na Pražském hradě nehrál na housle. Byl mučen na skřipci

2. březen 2020

Severní obranná hradba Pražského hradu je zesílena třemi věžemi. Prašnou, uprostřed Bílou a na východním konci Daliborkou. Vybudoval je architekt Benedikt Ried koncem 15. století jako obranné bašty. Sloužily ale zároveň jako vězení. A právě vězeňská minulost je velmi poutavá, posuďte sami.

Bílá věž přesahuje terén Zlaté uličky o dvě patra, z nichž to nejvyšší vzniklo roku 1552 jako nástavba s výrazně tenčími zdmi. Zdivo v přízemí věže je až 180 centimetrů silné, v horních patrech pouze metrové. V roce 1586 byla věž přestavěna na takzvané nové vězení. Svůj trest si tam odpykávali především provinilci šlechtického stavu, dlužníci, intrikáni a výtržníci.

Daliborka, původně sedmipodlažní dělová věž, byla dokončena koncem 15. století za vlády Vladislava Jagellonského. Jako vězení sloužila až do roku 1781, kdy císař Josef II. tento účel věže zrušil. Krátce nato věž zasáhl blesk a dvě patra prohořela. Dnes ji vidíme jako pětipatrovou, původně měla však pater sedm.

Poslední vězeň opustil Daliborku po zavedení nového soudního řízení v roce 1781

Oproti Bílé věži byla Daliborka ponurým, bezútěšným vězením. Tloušťka zdí v nejhlubším podlaží dosahuje až 320 centimetrů, v nejvyšším patře 180. I tady bývaly vězněny osoby urozeného původu – v dnešním nejvyšším dochovaném poschodí.

Dvě nadzemní podlaží spojují úzké schody, podzemní podlaží pak jen otvory v podlaze. Do druhého suterénu, určeného pro obzvlášť těžké nebo příliš vzdorovité provinilce, spouštěli vězně pomocí kladky. Prostor v nejnižším podlaží sloužil pravděpodobně jako odpadní jímka.

Housle za Daliborova života ještě nikdo neznal

Prvním a nejznámějším vězněm v Daliborce byl v letech 1496 až 1498 rytíř Dalibor z Kozojed, po němž byla věž později pojmenovaná. Roku 1496 vypuklo na Litoměřicku nevolnické povstání, během kterého ozbrojení poddaní dobyli tvrz svého pána Adama Ploskovského z Drahonic. Dalibor se na povstání podílel a byl odsouzen k smrti a ke ztrátě šlechtického titulu. Samotný rozsudek byl posléze vykonán přímo na dvoře před Daliborkou.

Do druhého suterénu vězně spouštěli pomocí kladky

Pověsti o tom, že „nouze naučila Dalibora housti“ mají různou podobu. V jedné Dalibor z dlouhé chvíle hraje na housle a Pražané pod okénky věže naslouchají jeho tklivým tónům. Jiná mluví o tom, že húsle bylo ve své době označení pro skřipec a Dalibor byl s jeho využitím vyslýchán.

Severní obranná hradba Hradu je zesílena třemi věžemi. Prašnou, uprostřed Bílou a na východním konci Daliborkou

Jisté přitom je, že Dalibor byl popraven 13. března 1498. A že první housle byly vyrobeny po dlouhém a složitém vývoji různých smyčcových nástrojů pravděpodobně až na počátku 16. století.

Spustit audio