Dálniční známka: Od března roční zdražuje, krátkodobé zlevňují

29. únor 2024 10:04

Od 1. 3. 2024 se zvyšuje cena roční dálniční známky na 2.300 Kč. Ceny krátkodobých kuponů naopak klesají. Nově bude k dispozici jednodenní kupón.

Motoristům, kterým končí platnost roční dálniční známky až letos v létě, se teď vyplatí koupit si vinětu ještě jednu. Dnes 29. února naposledy za ni totiž zaplatí starou cenu 1.500 korun. Od března bude roční kupon o 800 dražší, cena tedy vyšplhá na 2.300 Kč.

Stát zdražení zdůvodňuje hlavně přibývajícími úseky dálnic a inflací. Krátkodobé kupóny budou naopak od března levnější, a to díky evropské směrnici Euroviněta.

Čtěte také

Kdy se vyplatí souběh dvou ročních známek?

Pokud si roční dálniční známku koupíte dnes a odložíte její platnost, zaplatíte ještě dosavadní nižší cenu. Začátek platnosti jde ovšem odložit jen o měsíc.

Nákup se do jisté míry vyplatí i těm, kterým platnost stávající známky končí až v létě. Novou známku si pořídí nyní, odloží její platnost o měsíc, tedy na konec března. Pak určitou dobu budou mít dálniční známky dvě. I tak ušetří. Nevyplatí se to až v případě, kdy současná známka platí déle než do 2. srpna 2024.

Třeba paní Iva z Lysé nad Labem stihla koupit roční kupon na dvě osobní auta ještě s cenou 1.500 korun: "Když tam jsou dvě auta, tak to je vlastně rozdíl nějakých 1.600. A to už do domácnosti je celkem znát."

Podle výpočtů společnosti MOL se vyplatí koupit roční kupon za stávající cenu i motoristům, kterým končí platnost viněty až v létě. "Ti, kdo mají stávající známku, například do konce června, ušetří přes 200 korun," vysvětluje vedoucí komunikace společnosti Martin Pavlíček.

Firma vycházela z ceny roční viněty 2.300 korun, kdy spočítala, že řidiči za jeden den zaplatí šest korun a 30 haléřů, a porovnala to se současnou částkou.

Dálniční známky: Ceny od 1. března 2024

Nižší ceny krátkodobých kupónů, nově jednodenní

Od března se mění ceny taky ostatních časových kupónů. Ty určuje nově směrnice Euroviněta a odvíjí se procentuálně od ceny roční známky, vysvětloval nedávno ministr dopravy Martin Kupka (ODS): "Pro třicetidenní je to maximálně 19 % ročního poplatku, u desetidenní 12 %“, pro jednodenní 9 %."

Měsíční známka od března vyjde na 430 korun a desetidenní na 270 korun.

Koupit bude možné nově i jednodenní známku, říká mluvčí prodejce společnosti Cendis Radka Nastoupilová: "Cena za jednodenní dálniční známku je stanovena na 200 korun a vyplatí se zejména těm řidičům, kteří pojedou po dálnici opravdu jen výjimečně. Pro víkendové cestování už se vyplatí známka desetidenní."

Čtěte také

Kde kupovat

Elektronické dálniční známky doporučuje Nastoupilová kupovat pouze na oficiálním webu www.edalnice.cz

"Známky lze také koupit na pobočkách České pošty, u čerpacích stanic Euro Oil a prostřednictvím samoobslužných kiosků," dodává Radka Nastoupilová z Cendisu.

Vloni se prodalo v Česku přes 8 milionů 300 tisíc dálničních známek v celkové hodnotě téměř šesti a půl miliardy korun. Utržené peníze chce resort dopravy využít na výstavbu a údržbu dálnic.

Spustit audio