Daniel Vepřek získal Cenu Michala Velíška. Zachránil život řidiči, který sjel do rybníka na Benešovsku a zůstal zaklíněný v autě

31. říjen 2018 14:09

Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně života dnes obdržel Daniel Vepřek. Řezbář z malé osady Skrýšov na Příbramsku zachránil letos v únoru řidiče zaklíněného po havárii v autě, které skončilo v rybníce v Bystřici u Benešova. Hrdina už v minulých měsících za svůj čin dostal od policistů titul Gentleman silnic a taky ocenění od krajského ředitelství policie a od Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Daniel Vepřek večer 17. února cestou domů uviděl, že auto sjelo do rybníka a v něm zůstal zaklíněný padesátiletý řidič, který byl v bezvědomí a s hlavou pod vodou. Až do příjezdu záchranných složek držel muži hlavu nad hladinou a tím mu zachránil život. Za obětavý zásah ho Česká pojišťovna ocenila titulem Gentleman silnic, který uděluje ve spolupráci s Policií ČR již patnáctým rokem.

Nehoda u Líšna na Benešovsku, kde Dan Vepřek zachránil život řidiči

Daniel Vepřek vše zvládl podle záchranářů s obdivuhodnou pohotovostí a s klidem. Jak přiznal, nebyla to jeho první krizová situace. „Pracoval jsem šest let v dolech, kde jsem si několik krizovek zažil. Ověřil jsem si, že v takových situacích dokážu být naprosto klidný, a proto jsem to tehdy také zvládl. Je to ve mně zakódované,“ svěřil se.

Za odvážný a obětavý zásah u nehody si Daniel Vepřek odnesl titul Gentleman silnic udělovaný Českou pojišťovnou a Policií ČR už od roku 2004. 

To ale nebylo jediné ocenění, které dostal. „Za statečný a pohotový zásah jsme pana Vepřeka již ocenili. Společně s hasiči jsme mu 15. března letošního roku předali pamětní medaile. Za hasiče pana Vepřeka ocenil náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje plk. Ing. Miloš Hladík. Jako poděkování za jeho hrdinský čin mu předal pamětní medaili krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a pamětní list,“ uvedla tisková mluvčí PČR Benešov Veronika Čermáková.

Cena Michala Velíška za statečnost při záchraně života byla udělena na slavnostním ceremoniálu v rezidenci primátorky Prahy. Porota vybrala tři finalisty z více než 90 nominací, držitele ceny znovu zvolila veřejnost hlasováním na webu.

Ocenění se uděluje na počest střihače televize Nova Velíška, který byl před 13 lety zabit na Karlově náměstí, když se před násilníkem zastal neznámé mladé ženy. Hlavní cenou je plastika anděla, jejíž autorkou je výtvarnice a designérka Lenka Súkupová. Všichni finalisté obdrželi stříbrné pamětní medaile.

Spustit audio