Dárci, nutně vás potřebujeme, hlásí transfuzní stanice benešovské nemocnice

3. leden 2023 14:00

Benešovské nemocnici dochází krev, po Vánocích a Silvestru má jen minimální zásoby. Urgentně prosí dárce, aby dnes (3.1.) a zítra (4.1.) přišli na odběry. Více informací zjišťovala reportérka Věra Hájková.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově se potýká s velkým nedostatkem krve, chybí jí všechny krevní skupiny. Výzvu pro dárce krve zveřejnila proto na svých sociálních sítích a webových stránkách.

"Teď nám opravdu chybí všechny krevní skupiny. Máme tady nějakou zásobu krve skupiny nula + a -, ale jinak chybí opravdu všechny ostatní skupiny," vysvětluje Jiřina Kloudová, vrchní sestra transfuzního a hematologického oddělení.

Nemocnice v Benešově

Nedostatek krve je podle ní způsoben hlavně enormní spotřebou během vánočních svátků, ale první dárci už na výzvu reagují.

"Volají i telefonem a docela se ozývá i dost prvodárců. Je ale možné, že budeme dárce ještě obvolávat a může se taky stát, že oslovíme jinou transfúzní stanici, aby nám vypomohla," doplňuje vrchní sestra.

Chod nemocnice není ohrožen

"Určitě nějaký zásoby momentálně ještě máme, takže s tím vydržíme dva až tři dny. Ale proto, že je málo dárců, kteří se nahlásili k odběru, tak potřebujeme další, abychom si udělali zásobu pro ty další dny a týdny."

Darovat krev mohou nejenom stálí dárci, tedy ti, kteří jsou v nemocnici zaregistrování, ale i prvodárci. Mohou se přihlásit do objednávkového systému, případně zatelefonovat. Pokud jsou to prvodárci, tak také zjistit, zda jsou jako dárci vhodní. Odběry nemocnice provádí v úterý a ve středu vždy mezi šestou a devátou ráno.

A jak je na tom transfúzní stanice benešovské nemocncice se zásobami krve aktuálně, to je možné vidět na tzv. krevním barometru, který je na jejích webových stránkách.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio