Dáte si cascaru nebo flat white? Kavárny dobývají speciály z espressa

Existuje spousta kaváren, kam si můžete zajít na kvalitní šálek kávy. Pokud jste zvyklí na českou kávu s lógrem alias turka, ve specializovaných kavárnách si na své nepřijdete. Můžete v nich ale vyzkoušet kromě klasického espressa nebo cappuccina i řadu kávových specialit.

Espresso pochází z Itálie. V českém prostředí se setkáme i s dalšími názvoslovím, které ale v italském prostředí neexistuje. Pokud si objednáte espresso piccolo, patrně se ho nedočkáte. Stejně tak neuspějete v Rakousku s požadavkem vídeňské kávy.

Namísto kávy s lógrem se vám budou v kvalitních českých kavárnách snažit nabídnout alternativu. Espresso se podává i ve variantách s větším množstvím vody jako espresso americano nebo lungo, případně můžete turka vyměnit za filtrovanou kávu. Zkrátka za kvalitnější a zdravější verzi.

Jak odhalit dobré espresso

Poznat kvalitní kávu lze podle vůně nebo cremy, která má být čokoládová nebo oříšková. Crema má být správně téměř olejová emulze, která nesmí být řídká. Pěna se nemá trhat. Správné parametry klasického espressa jsou 25 až 35 ml vody a zhruba 9 gramů kávy. Kvalitu nápoje ovlivňuje původ kávy, příprava a v neposlední řadě i znalost baristů.

Kávové speciality

V kavárnách se připravuje mnoho nápojů s kávou. Třeba speciálně na míru kavárny Jazz Fresh Café vzniklo hutné „jazzy coffee“, horká hořká 70 procentní čokoláda, mléko, shot espressa a chilli.

Baristka Marie Vingárková

Kávový nápoj „flat white“ zase přišel z Austrálie. Jedná se o dvojité espresso ve skleničce (1dl), zalité našlehaným mlékem podobně jako cappuccino. Pěna na mléce by ale měla být jemnější, asi centimetr vysoká. Je alternativou pro ty, kdož nemají rádi ani moc mléčnou, ani moc silnou kávu.

Mezi kávové speciality patří také irská káva, kterou ale dnes baristé připravují jinak, než je většina lidí zvyklá. Ocenili by ji ale také Irové. Porce bývá malá (něco přes 1 dl), naspod patří třtinový cukr, irská whisky a přefiltrovaná káva, nahoru se přes lžičku přelije mírně našlehaná smetana, která musí plavat na povrchu.

Káva, mléko, sirup

Mléko v kávě baristé příliš neuznávají, ale pokud se bez mléka neobejdete, nebo preferujete mléko sójové, vyjdou vám většinou vstříc. Kavárny mají mléka často v nabídce a spotřebují několik litrů denně. Velkou mléčnou kávu lze dochutit i sirupem.

Cascara. Moderní káva nebo čaj?

Kdo příliš neholduje kávové chuti, ale přijde mu vhod kofeinové povzbuzení, může využít drinku z cascary. V horké nebo studené verzi se louhují slupky kávových třešní, které jsou bohaté na kofein. Ochucuje se i speciálním sirupem z badyánu, hřebíčku, anýzu a skořice.

Osvěžující je studená limonáda z cascary s příjemnou čajovou chutí a s ledem, podávaná ve džbánku s pomeranči nebo švestkovým moštem, doplněná perlivou vodou.

autor: Zdeňka Kabourková