David Deyl zapekl brokolicové brambory se sýrem

Pochoutky Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala navštívil nadějný mladý zpěvák David Deyl. Miluje brokolici, takže si přinesl recept na brokolici zapečenou se sýrem a ostatní zeleninou.

Během přípravy jste se dozvěděli, proč David Deyl miluje brokolici a jak mu díky tomu říkají. David i Patrik se navzájem dozvěděli, že mají sestry ve Švýcarsku a David nám také zazpíval rusky. To všechno v Pochoutkách, kde přidala pár zajímavostí o brokolici i Markéta Sokolová.

Zapečené brambory po česku:
pytlík mražené zeleniny (mrkev, hrášek, pórek, případně i žampiony), brambory, brokolice, cibule, spoustu sýru, trochu mléka, vejce, sůl, špetka pepře, trochu hladké mouky a sterilované okurky


Postup:
Brambory uvaříme do „poloměkka“, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Mraženou zeleninu (mrkev, hrášek, pórek, případně i se žampiony) orestujeme na rozehřátém oleji. Sýr nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka.

Dno i stěny zapékací mísy potřeme olejem. Na dno dáme polovinu cibule, vrstvu brambor a mírně je osolíme. Pak přijde vrstva brokolice a polovina orestované zeleniny. Opět mírně posolené brambory, zbytek brokolice i zeleniny. Poslední vrstva bude z brambor proložených cibulí.

Vejce rozmícháme s mlékem, moukou, špetkou pepře a podle chuti osolíme. Těstíčkem prolijeme brokolicové brambory, mísu přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut na 180 až 200 °C. Pak mísu vyndáme a pokrm posypeme sýrem. Opět přiklopíme a 10 minut pečeme. Pak sundáme víko a dopékáme již jen 5 minut, aby nám sýr „chytil“ kůrčičku.

Brokolici s brambory podáváme teplou a můžeme ji doplnit čerstvou zeleninou nebo jen sterilovanou okurkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.